Светият синод отхвърли слуховете за лошо здраве и припадък на патриарх Неофит

Патриарх Неофит

Разпространили се информации за влошено здраве на патриарх Неофит и инцидент в Истанбул по време на служба, на която патриархът припаднал, бяха опровергани от Светия синод в сряда.

Според информациите главата на БПЦ е припаднал в понеделник в олтара на църквата "Св. Ирина" в Истанбул по време на светата литургия, с която се закрил Синаксисът - събранието на предстоятелите на Поместните православни църкви, свикано от Вселенския патриарх Вартоломей.

Дарик радио предаде, че патриарх Неофит се препънал и паднал до светия престол пред дискоса и светата чаша, малко преди главите на поместните църкви да изрекат Символ верую. Това се случило, точно когато първостоящият изрекъл "Христос посреди нас!" и дядо Неофит е трябвало да отвърне "Ести и будеть".

Другите патриарси се притекли на помощ и го сложили да седне, докато пристигне лекарски екип. Не след дълго той се свестил.

"Негово светейшество патриарх Неофит не е служил в храма "Св. Ирина" в Истанбул, а е служил в църквата "Св. Георги". Не е припадал в храма, каквато информация беше публикувана, и не е викан медицински екип, а като се е върнал у нас, не е постъпвал

в болница", заяви Александра Карамихалева, началник на отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод на Българската православна църква, цитирана от БТА.

"Цялата публикувана информация за патриарх Неофит в Истанбул, в която се твърди за лошото му здравословно състояние, не е вярна. Патриарх Неофит сега е в кабинета си и изпълнява задълженията си", каза още Карамихалева.

Споделяне

Още от Общество

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?