Светият синод прие оставката на Западноевропейския митрополит Симеон

Светият синод прие оставката на Западноевропейския митрополит Симеон

Светият синод прие във вторник оставката на Западноевропейския митрополит Симеон. Причината оставката да бъде приета е продължителното лошо здравословно състояние на митрополита, който от години се лекува в САЩ и на практика не може да изпълнява задълженията си.

Наесен ще бъде избран нов Западноевропейски митрополит.

Симеон поиска още преди няколко години, когато бе жив патриарх Максим, да се оттегли. Тогава патриархът изрично го помоли да остане на поста си, като не даде ход на оставката му, страхувайки се да не се наруши балансът на силите в синода.

Уставът на Българската православна църква определя пожизненост на митрополитския сан, но Светият синод може да разгледа и приеме оставка на титуляра на поста, ако прецени, че има основателни причини за подаването ѝ.

Митрополит Симеон е избран за пръв митрополит на новоучредената Българска Западноевропейска епархия със седалище в Будапеща, Унгария през 1986 г., припомня "Стандарт".

Симеон е един от членовете на висшия църковен клир, който е с досие от Държавна сигурност. За разлика от останалите клирици с принадлежност към ДС, Симеон е бил щатен неин служител и член на БКП, което се разбира от документите в архива на ДС, осветени от комисията по досиетата. Заради екуменическите му позиции срещу него чме направен опит за преврат, но синодът го върна на поста.

Както огромната част от клира и Симеон е минал през духовна школа в Москва.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?