Светият синод признава титлата "архонт", но ще въведе "строг регламент"

Клириците отмениха решението си отпреди 5 години, с което обявиха архонството за нецърковно

Светият синод признава титлата "архонт", но ще въведе "строг регламент"

Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) отмени решението си от 2007 г., с което бе обявил за нецърковно награждаването с титла архонт на църковни дарители. В съобщението, публикувано на сайта на синода в четвъртък, се посочва, че предстои въвеждане на "строг регламент" за получаване на титлата, а дотогава на митрополитите се забранява да раздават отличието.

Решението е в отговор на писмо на депутата от Синята коалиция Йордан Бакалов, председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията в НС, по повод провъзгласяването на най-новия архонт – бизнесмена Петър Манджуков.

За повече пет години - от края на 2006 г., когато за архонт бе провъзгласен сегашният евродепутат и бизнесмен със спорно минало Слави Бинев, в България се появиха още архонти, а синодът се правеше, че не забелязва това, въпреки, че по повод на провъзгласяването на Бинев, на 24 януари 2007 г. обяви: "В наградния фонд на БПЦ и нейните поделения не съществува званието архонт, то не може да бъде давано от нейно име и не се признава за българско църковно отличие."

В новото решение от 14 юни т.г. се казва: “За да не се създава съблазън и смущение в обществото, да преразгледа решението си от 24.01.2007 г., и в светлината на Светата православна традиция, в която съществува молитва за ктиторите, дарителите и благоукрасителите на свети храмове и манастири, отменя решението си“.

На следващо заседание Светият синод ще разгледа и приеме строг регламент и правилник за даване в бъдеще на отличието “архонт“. Дотогава никой да не бъде отличаван с отличие “архонт“ от страна на епархийските митрополити.

Слави Бинев бе провъзгласен за архонт от Старозагорския митрополит Галактион, който отиде на крака в Брюксел за церемонията. Преди няколко дни друга известна публична личност - оръжейният бизнесмен, дълго време издател на левия вестник "Дума", спонсор на БСП и дарител на МВР Петър Манджуков също бе провъзгласен за архонт. Това направи Пловдивският митрополит Николай, който примири атеистично-ченгесарската битност на Манджуков с щедростта му на дарител и вероятно ревностен мирянин от днешния ден в титлата, нищо че БПЦ не я признава официално.

Като се позова на решението на синода от 2007 г., депутатът Йордан Бакалов попита доколко даването на тази титла отговаря на практиката на БПЦ.

Бакалов напомни, че на церемонията освен митрополитът са присъствали и петима архиреи.

В последните години архотството се оказа доста модно, макар и засега не толкова повсеместно като тамплиерството, масонството и другите "посвещения" на днешния елит. Носител на титлата архонт е зам.-министърът на еренгетиката в правителството на НДСВ Илко Йоцев. Руският бизнесмен, живеещ от десет години в България, Ованес Мелик-Пашаев също стана архонт, въпреки силните съмнения как е натрупал първия си милион. Архонт е и петричкият бизнесмен Иван Кочев - Чомбе, за когото медиите са посветили през годините безчислени писания.

Философът и изследовател на християнството проф. Калин Янакиев коментира преди ден темата за архонството във в. "Дневник" така:

Ще изразя голямото си разочарование от това, че и митрополит Николай се включи в компанията на онези наши архиереи, които раздават несанкционирано, отречено, несъществуващо в църковната ни практика звание. Разбира се, възмутително е и че това звание се дава на един бизнесмен с много съмнителна слава.

Чувам, буквално чувам възражението на епископа: "Този човек е дарил пари за църква, той е дарител." Затова трябва да кажа: В практиката на православието дарителите биват възнаграждавани освен с молитвената благодарност на църквата и с включване в ктиторските, т.е. дарителските списъци на църквата, а в по-стари времена са били изобразявани в притвора на храмове. Но да получават квазиблагороднически титли, това е нещо съвършено чуждо на православието.

Старите ктитори, независимо че може да не са били безупречни като лично поведение, най-малкото са били с безспорно отношение към църквата, докато съвременните архонти начело с последния, те най-вероятно нямат никакво отношение.

Отношение към църквата не означава някой просто да даде пари, той трябва най-малкото да участва в живота ѝ, да е кръстен, да се изповядва и да се причестява като православен християнин. Ако не го прави, той просто не е нейн член. Поради тая причина да бъде удостояван с църковно звание - защото претендират, че архонт е църковно звание - срещу дадени суми, на църковен език се нарича симония, т.е. купуване на духовни дарове с пари. Нещо, което е заклеймено още в първоизточниците на християнството, в Новия завет.

Така че ревностният митрополит Николай - пазителят на чистота на каноните и на православието, се провинява изключително тежко, извършва изключително тежка простъпка срещу православието.

Споделяне

Още по темата

Още от България