Светият синод протестира срещу решение на съда в Страсбург

Светият синод протестира срещу решение на съда в Страсбург

В специално обръщение по държавните медии в четвъртък вечерта патриарх Максим изрази възмущението на Светия синод от решението на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, с което на българската държава се дава тримесечен срок, за да реши споровете за имоти, които води срещу нея бившият алтернативен синод на Инокентий.

Представители на алтернативния синод, избран в началото на деветдесетте години, когато свещенослужители и църковни дейци оспориха легитимността на патриарх Максим като сложен начело на Българската православна църква от комунистическата власт, подадоха жалба до съда в Страсбург. В нея жалбоподателите се оплакват от намесата на държавата във вътрешноцърковния спор, налагането със сила на Максим за патриарх и обявяването със закон от 2002 г., че БПЦ начело с Максим няма нужда от регистрация, която е задължителна за останалите вероизповедания. С тази законова поправка синодът на Инокентий не бе допуснат до регистрация, а църковните служители, подкрепящи алтернативното ръководство – уволнени и изхвърлени с помощта на прокуратурата от църквите и манастирите, където те служеха.

Според решението на съда в Страсбург, ако България не се споразумее с хората на бившия алтернативен синод, съдът запазва правото си да се намеси. От страна на алтернативния синод имат претенции за над сто църковни имота. ЕСПЧ е преценил, че с насилственото премахване на синода на Инокентий държавата е ограничила правата за свободно вероизповедание.

Патриарх Максим изрази категорично несъгласие с "несправедливите, едностранни, пристрастни мотиви на решението, без да бъдат зачетени каноническите и юридическите аргументи, представени от църквата и правителството".

БПЦ смята, че не може да се сключва споразумение, както препоръчва съдът, по канонични въпроси, засягащи единството на църквата, за които да се налагат евентуални обезщетения в последваща съдебна процедура.

В обръщението си Максим каза още, че решението на магистратите в Страсбург може да се разглежда като намеса в делата на самоуправляващата се българска църква.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?