Светият Синод се обяви против планирания за 30 юни гейпарад в София

Светият синод на Българската православна църква категорично се противопоставя на организирането на гейпарад на 30 юни в София.

В изявление на Светия синод, разпространено в четвъртък, се казва:

"Светият синод, духовенство и православни християни отново категорично се противопоставяме на провеждането на такава безнравствена проява. Защото изповядваме исконното и неотменимо убеждение на Православната църква, което счита хомосексуализма за противоестествена страст, която безусловно вреди на личността, семейството и обществото".

"Ние пазим Христовата апостолска вяра, която е същата вчера, днес и во веки, тъй като Бог е неизменен. А Сам Бог говори чрез апостола: "жените им замениха естественото употребление с противоестествено; също и мъжете, като оставиха естественото употребление на женския пол, разпалиха се с похоти един към други, и вършеха срамотии мъже на мъже, та получаваха в себе си отплата, каквато подобаваше на тяхната заблуда” (Рим. 1:26-27), продължава с цитати от Светото писание синодът.

"Св. апостол Павел в посланието си до Римляни казва още: "Гневът Божий се открива от небето върху всяко нечестие и неправда на човеците, които държат истината в неправда” (Рим. 1:18)", се казва в изявлението.

"Светата църква не иска да страдаме и затова ни учи да проявяваме любовта си в телесна и душевна чистота и да пазим неосквернени телата си, за да бъдем здрави и полезни на себе си и обществото. Основата на здравото общество е благословеното семейство, за което Бог казва: "И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори” (Бит. 1:27). "Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се прилепи към жена си; и ще бъдат (двамата) една плът” (Бит. 2:24)", превежда доводи синодът, като се опира на християнската догма.

"Умоляваме родители, учители и възпитатели да не допускат своите чеда и възпитаници да участват и да стават свидетели на тази вредна демонстрация, която също така нарушава правата на православните християни в България и създава условия за възникване на съблазън, напрежение и конфликти", се казва в изявлението на Светия Синод.

"Такава е тази зла и неукротима похот: само да победи разсъдъка, не оставя в него никакво чувство на благопристойност, а всичко покрива с нощна тъмнина” (св. Йоан Златоуст), завършва изявлението.

Споделяне

Още по темата

Още от

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?