Светият синод се възмути от въпроси за йога в матурата по български език

Светият синод се възмути от въпроси за йога в матурата по български език

Въпроси за учението йогата, включени в матурата по български език и литература, възмутиха Светия синод на Българската православна църква, който изпрати гневно писмо до парламентарната образователна комисия.

Висшите духовници са скандализирани от въпроси от 23 до 28, които изискват прочитането на текст, свързан с произхода, основните принципи на йогата и др. и след това отговаряне на въпроси по темата.

"Недопустимо е нетрадиционно за България източно религиозно учение да бъде пропагандирано и натрапвано на учениците чрез включването на неподходящи текстове и въпроси в задължителните зрелостни изпити по български език и литература", посочват от Светия синод.

"Текстовете и твърденията, които в изпитните тестове са представени като "научни" , т.е. неподлежащи на опровержение и недопускащи критично отношение и възприемане от страна на зрелостниците, всъщност имат за цел популяризиране прийомите на йога и привличането на нови последователи. С огромно безпокойство установихме, че във въпроси от 23 до 28 е
представен текст от интервюто с австралийката Свами Шивамурти насайта на "Йога студио 108", посочват в писмото си архиереите.

От Светия синод настояват депутатите от образователната комисия да упражнят парламентарен контрол върху оторизираните органи на МОН, за да се изяснят подробностите около отговорността за избора на "тези неподходящи" текстове за зрелостните изпити.

От Светия синод за пореден път апелират в новия Закон за училищното образование "Религията" да стане редовен предмет в учебната програма.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?