Светият синод ще обсъжда възраженията срещу избора на наместник-председател

Светият синод ще обсъжда възраженията срещу избора на наместник-председател

Зимната сесия на Светия синод започва в сряда в София, като се очаква първата тема, която ще разискват владиците да е оспореният избор на Варненския митрополит Кирил за наместник-председател на Българската православна църква.

 

Той бе избран с таен вот в събота, като събра 7 гласа "за" от общо 14 владици. Кирил бе определен и за ръководител на Софийската епархия, въпреки че веднага след кончината на Патриарх Максим тя бе поета от Пловдивския митрополит Николай.

 

Очаквано той изрази недоволството си, като демонстративно напусна съботното заседание заедно с врачанския и плевенския владика - Калиник и Игнатий.

 

Ден по-късно в отворено писмо Николай Пловдивски се обяви срещу избора на Кирил като противоуставен, тъй като не е спазено изискването за мнозинство от всички митрополити, а не от присъстващите, както са решили владиците в събота.

 

Скандалът се разрастна допълнително след решението на Великотърновския митрополит да оттегли подписите си от протоколите от заседанието. Това породи юридически казус дали е възможно оттегляне на подпис под решение и какво се случва оттук нататък.

Според едни наблюдатели вероятно ще се стигне до ново гласуване за наместник-председател, а според Ловчанския митрополит Гавриил такова не се налага, защото няма възможност в устава на църквата за оттегляне на подпис.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?