Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Светкавичен договор за строежа на "Турски поток" у нас

Борисов: 90 на сто от тръбите вече са доставени в България, от утре "ги разпръсват по трасето"

17 коментара
Светкавичен договор за строежа на "Турски поток" у нас

Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" (БТГ) и саудитският консорциум "Аркад" подписаха в сряда светкавичен договор за доставката на тръби и изграждане на трасето на газопровода "Турски поток" през българска територия.

Това става само два дни, след като Върховният административен съд отстрани пречката пред контракта на стойност 1.102 млрд. евро без ДДС. Това стана възможно, защото компанията с руска връзка "Комплишмънт Дивелопмънт" оттегли жалбата си срещу първоначално избрания консорциум "Аркад" – ГРРБ. В същото време още не е изтекъл седемдневният срок, в който определението на съда може да се обжалва.

Парафирането на договора се случи изненадващо, без никаква предварителна информация от правителствената пресслужба или от Министерството на енергетиката. На събитието се оказаха само репортерите, дошли да отразят редовното заседание на Министерския съвет в сряда. В същото време церемонията е била подготвена грижливо, да стане в присъствието на посланика на Саудитска Арабия Месфер Бин Абдулрах, а документът от саудитска страна е подписан от Хани Али Абдул Латиф Абдул Хали. Според обясненията на енергийното ведомство, той е един от собствениците и изпълнителен директор на "Аркад Интереншънъл". Консорциумът "Аркад" е между саудитската компания "Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни" и регистрираната в Италия нейна компания "Аркад Ей Би Би С.П.А.".

Има ли саудитско-руска договорка?

От българска страна договорът е подписан от Любомир Кръстев, шеф на отдела "Възлагане на обществените поръчки" в "Булгартрансгаз". Причината той да парафира документа била, че такава била практиката в дружеството, когато става въпрос за обществени поръчки. Кръстев е упълномощен да представлява изпълнителния директор на газовия оператор Владимир Малинов, който също присъстваше на церемонията. На нея бяха и премиерът Бойко Борисов, и министърът на енергетиката Теменужка Петкова и руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

Мантуров участва и в провелото се преди ден заседание на българо-руската междуправителствена комисия край Варна. Неговото присъствие на церемонията може да се дължи на две причини. Очевидната е, че става въпрос за проект, разширяваш доставките на руската "Газпром" за Западна Европа. Другата би могла да е коментираната в българските газови среди постигната неофициална договорка между "Аркад" и "Комплишмънт", свързана с руската "Тръбопроводна металургична компания" (ТМК), да влезе в поръчката, заради което и се е отказала да подкрепя жалбата срещу избора на саудитците. Това не е коментирано официално досега, а случайното присъствие на журналисти, които не са в темата, не може да изясни как точно ще се изпълни поръчката, която е най-голямата в България от години насам. По неофициална информация е факт договорката именно с ТМК, за която руски медии писаха още преди обявяването на поръчката в България, че ще осигури тръбите, 

Съмненията за задкулисна "подялба" на договора донякъде се потвърждават от думите на Борисов след церемонията, че е имало "много срещи както с руските партньори, така и с колегите от Саудитска Арабия" по поръчката за изграждане на трасето на "Турски поток" у нас. Самият Борисов и правителството от известно време настойчиво наричат тази част от газопровода "Балкански поток", макар че официалното му название, дадено от "Газпром", е "Турски поток".

Иначе изчезваме

"Ние ще печелим от транзитни такси. Този газопровод ще си остане след това български, в момента в който се изплати, плюс интерконектора, който пак казвам с от 3 до 5 млрд. кубика от Гърция втечнен американски газ. Ние оставаме отново на картата на газоразпределението. Иначе просто изчезваме. Помните и прекратяването по вина на Запада на "Набуко Уест", където ние бяхме моторът и участниците, всички газови потоци обиколиха България", коментира Бойко Борисов.

Започваме от утре да разпръскваме тръбите

"Докато някои обясняваха и питаха какви са ни отношенията със съседите, Русия, Саудитска Арабия, днес беше подписан договорът за изпълнение. Тръбите в 90% вече са в България и от утре започват да ги разпръсват по трасето и да строим. Финансирането е осигурено. Понеже всеки ден съм обещал депа, заводи, пречиствателни станции, училища... Личните ни отношения с престолонаследника и Кралство Саудитска Арабия направиха проекта възможен, помните, когато стартираха моите "честни" опоненти", коментира Борисов, цитиран от агенция "Фокус". "Стартиращият утре строеж на Балкански поток е много положителен и че по тази тема България и Русия действат заедно", каза още той.

Борисов не пропусна да се върне на спрения от Путин проект "Южен поток", планиран да мине от руското до българското крайбрежие по дъното на Черно море, заради който обаче Еврокомиисята започна наказателна процедура срещу страната ни за нарушаване на правилата на конкуренцията.

"Южен поток" беше спрян заради корупция и обществени поръчки, проведени по непрозрачния начин, припомни Борисов и подчерта разликата със сегашния проект: "При една много прозрачна и честна процедура Държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и от утре започваме изпълнение".

Наистина ли е прозрачна поръчката?

"Това е огромна инвестиция. За половин милиард в момента изграждаме интерконектора с Гърция. Докато другите говореха, ние октомври ще пуснем към нашите компресорни станции", каза още Борисов, без да стане ясно за кои компресорни станции говори. Отделен е въпросът, че строежът на газовата връзка с Гърция всъщност не е започнал, защото не са подписани договорите за доставка на тръби и за изпълнител на проекта.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов припомни, че 474-километровото трасе на "Турски поток" от границата ни с Турция до тази със Сърбия трябва да бъде завършено за 615 календарни дни от датата на сключването на договора – тоест от днес. В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена линейна инфраструктура с приблизителна дължина 308 км, уточни Малинов.

Тя, в комбинация със съществуващата инфраструктура на "Булгартрансгаз", трябва да осигури частичните доставки на природен газ по трасето, за които държавният оператор има сключени договори с руската "Газпром" и швейцарската МЕТ. Преди време Малинов обяви пред журналисти, че при забавяне на влизането на тръбата в експлоатация, "Булгартрансгаз" няма да дължи неустойки за неизпълнение на доставките.

Те трябва да започнат от 1 януари 2020 г., което не е ясно как ще се изпълни технически, дори и почти всички нужни тръби да са вече тук, както твърди Борисов. Което пък затвърждава информациите за предварителните договорки и разпределяне на обществената поръчка, още преди да е подписан договорът за изпълнението ѝ. Това опорочава процедурата, за която премиерът твърди, че е честна и прозрачна.

Не може да не кажем за шпионите

Подписването на такъв ключов за руската газова експанзия договор бе представено от премиера Борисов като още едно доказателство, че отношенията между България и Русия не са влошени заради шпионската афера, избухнала с повдигнатите обвинения срещу председателя на движение "Русофили" Николай Малинов и наложените забрани за влизане в България на руския олигарх Константин Малофеев и съратника му ген. Леонид Решетников .

Борисов проведе отделна среща с руския министър на промишлеността Мантуров, към когото се обръщаше на малко име.

"Не е стояло на вниманието ни да си разваляме отношенията с Русия, нито пък при тях, нито имаше и коментар. Както Юра преди малко каза: "Аз имам един началник. Той е министър Лавров. Нито познавам Малофеев, нито познавам Решетников. Така завършихме разговорът при мене по тази тема. Както виждате, не си влошихме отношенията, което много се тиражираше, защото няма за какво. Те самите, министърът каза: "Ние да сме поставяли този въпрос?" Викам: "Ама те ще ни питат за шпионите. Не може да не кажем нещо за шпионите". Питайте. Да не кажете, че сме ви взели микрофоните после", коментира премиерът, препращайки към скандала с отвинтените микрофони по време на изявленията след срещата му с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайден.

"Оттогава ходя с микрофон в джоба, за да може, който иска, да заповяда", каза той на фона на отсъствието на журналисти, занимаващи се енергетика, които биха могли да завадат адекватни въпроси.

Съмнения дали все пак е възможно проектът да стане и за 250 дни

Заедно с предвидения за изграждане преносен газопровод ще се положат две оптични кабелни линии от двете му страни. Трасето ще премине през землищата на 11 области, през които "Булгартрансгаз" е учредил сервитут за изграждането му, заявиха от газовото дружество.

В първите до 250 календарни дни трябва да се изгради участък от около 308 км от Компресорна станция "Полски Сеновец", намираща се в землището на община Полски Тръмбеш до българо - сръбската граница. За него има издадени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и влезли в сила разрешения за строеж.

В оставащия срок на договора - до 615 календарни дни, ще бъдат изградени останалите 166 от Компресорна станция "Полски Сеновец" до землището на с. Златина, община Провадия.

Според запознати обаче операторът все още не е готов дори с оценките, по които трябва да се изплатят обезщетения на собствениците на земеделски земи, които ще бъдат засегнати по време на строителството на газопровода.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

17 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Bлaдo
  #17

  вчера нЕкъв руски мЕнистър изкомандва "скачай!" и днес бОко си съдра бутонките да изпълни кАмандата... Какво ли е това ... чак пък толкоз голеЕемо нещо, с което го държат, та да е чак! пък! толкоз изпълнителен...?

 2. [email protected]
  #16
  Отговор на коментар #15

  Тоя от всички мантри които каза,нито една не се случва.Що така?!

 3. Лизи Гугуткова
  #15

  Ilian Vassilev
  16 часа ·
  Не ме разбирайте погрешно - като нищо могат да похарчат парите и да построят тръбата. Както се казва за това акъл имат.
  Но проблемът ще настъпи с експлоатацията на 90 процента от капацитета му от Газпром, а от там приходите ще се свият, а от там инвестиционния риск ще го гушне еднолично и целокупно Булгартрансгаз. Пилият пил, ялият ял.
  Руснаците ще си приберат парите за тръбите, местните фирми, които се мобилизирани да играят подизпълнители и Аркад също - и .....
  Какво

 4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #14
 5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #13
 6. Коментарът е изтрит в 14:32 на 19 септември 2019 от автора.
  #12
 7. [email protected]
  #11

  аВтентичните в шах,увиснаха им ченетата.А и не чувам ЕС да е нещо против този поток. Добре че в държавата има кой да прави нещо,че ако чакаме само на скачащите пред съда,ще си останем гладни и бедни завинаги!

 8. Александър Борисов
  #10

  Ако и след тази сделка,се намери някой да вярва,че правителството ни води "проевропейска" политика в интерес на България !!!

 9. Отбелязвам
  #9

  Тръгнали да се занимават с Николай Малинов... А с тези кой ще се занимава?

 10. Естествено
  #8

  Е, поне вече е ясно кой ще бъде кмет на София.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.