Светкавична акция на ГЕРБ "обезглави" ключови общински фирми

Светкавична акция на ГЕРБ "обезглави" ключови общински фирми
Столичният общински съвет (СОС) успя да смени шефовете на две от най-скандалните дружества в града – "Софийски имоти" и "Паркинги и гаражи". Особено драматично бе гласуването за Николай Александров, директора на "Паркинги и гаражи". Той е бивш общински съветник на СДС, който влезе в дружеството преди 3 години по предложение на същата партия.

В сряда неговата смяна и тази на Александър Шопов ("Софийски имоти") бяха вкарани изненадващо в комисията по стопанска политика. В четвъртък бяха гласувани като допълнителна точка на сесията на градския парламент, внесена от шефа на стопанската комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ).

Това стана повод за явна разправия в кметската група, тъй като един от най-изявените ѝ членове, Радослав Тошев, беше против. От останалите партии само ДСБ подкрепи безрезервно смените, докато БСП гласува "за" само по казуса "Софийски имоти", но след редица препирни, а СДС дадоха отпор и по двете точки. И двете партии излязоха с основен довод, че рокадите стават без официални мотиви и че на мястото на отстраните директори се слагат заместници, определени без конкурс.

Радослав Тошев определи шефа на "Паркинги и гаражи" и настоящ съуправител на Центъра за градска мобилност като "много добър експерт". Тошев, който в предния мандат на СОС бе общинар от "Гергьовден" и пак ръководеше транспортната комисия, поиска мотиви за двете промени и отлагане на тяхното разглеждане.

"Да се обезглави тази фирма, да се смени този човек без мотиви е абсолютно безумие", настоя той. Тошев освен това се вбеси, че предложението не е минало през негова комисия. Неофициално негови колеги дадоха да се разбере, че това е направено напълно съзнателно.

По същото време пред сградата на кметството се бяха строили петдесетина служители на "Паркинги и гаражи", които протестираха срещу смяната на Александров. Общинари от ГЕРБ заподозряха, че те са част от т.нар. "роднинска квота" в дружеството. По обясненията им това са цели семейства, които със съдействието на ръководството са получили работа във фирмата.

Председателят на СОС Андрей Иванов (ГЕРБ) говори пред своите колеги за "шуробаджанащина", закупуване на техника и оборудване без обществени поръчки, както и еднолично управление в "Паркинги и гаражи". "Това може да е така, но може и да не е", коментира по време на сесията Тошев.

Заплахи и натиск

Енергичната съпротива на БСП и СДС срещу смените накара председателя на градския парламент да стигне до публични откровения като това, че от момента, в който е внесено предложението за смяна на Александров, е получил 17 телефонни обаждания, "три от които предупредителни".

"Сигурно има и други сред вас, които са получили такива обаждания", обърна се той към колегите си. Иванов обаче не остана на редовната пресконференция след заседанието, за да даде подробности за заплахите.

В отговор на въпрос на Mediapool дали и срещу него са отправени такива, вносителят на доклада Данаил Кирилов коментира, че предупрежденията могат да бъдат облечени в нормални думи. Зам.-председателят на СОС Орлин Иванов (ГЕРБ) също отказа подробности, заявявайки многозначително, че "решението да се сподели нещо подобно е лично".

"Това, което се случи на днешната сесия, отговаря и на въпроса кой вероятно все още има интереси в тези дружества", добави Кирилов.

Общински съветници от ГЕРБ обясниха неофициално, че основната причина за бързото внасяне на доклада за смяната на точно този шеф, е опасението, че и други общинари могат да бъдат натиснати и да поддадат.

В крайна сметка от групата на ГЕРБ единствено Радослав Тошев гласува "против" промените в бордовете.

Миналата година казусът с "Паркинги и гаражи" стигна и до Народното събрание. Тогава бившият червен общинар Антон Кутев твърдеше, че всяка година в дружеството потъват в неизвестни посоки 19 милиона лева от платеното паркиране в града. Подобни данни оповести и депутатът Минчо Христов.

Андрей Иванов допълни тази информация като цитира пред общинския съвет обясненията на сегашния зам.-кмет по транспорта Александър Цветков, който преди това е бил и член на борда на "Паркинги и гаражи". Според неговите думи едва 10-15% от всички поръчки на дружеството са минавали за одобрение през борда и на практика то се управлява еднолично.

След като бе уволнен, Александров заяви пред медиите, че "може и да има няколко случая на роднински връзки сред служителите", но отрече да е правил нещо незаконно. После слезе при протестиращите и им обясни, че Цветков е "жалък човечец". Те от своя страна се зарекоха да протестират всеки ден пред общината с искане да им се върне старият директор. Подобни права не са разписани в Кодекса на труда.

На този фон смяната на шефа на "Софийски имоти" мина значително по-гладко. СДС, БСП и Радослав Тошев отново гласуваха "против". Александър Шопов бе махнат, защото не е "оправдал дадения му кредит на доверие".

Дружеството, чието предишно ръководство е дадено на съд заради злоупотреби за милиони, се очаква да приключи 2008 г. със значителни загуби.

Данаил Кирилов добави, че за последните две години Шопов често е отказвал исканата му информация за състоянието на фирмата. Той не е давал такава и на прокуратурата, което наложи влизане с взлом и обиски.

До провеждането на конкурси на мястото на двамата сменени шефове ще бъдат назначени Марчело Доковски в "Паркинги и гаражи" и Камен Манев в "Софийски имоти". Доковски понастоящем е служител в дружеството и завежда неговата автотранспортната база. Камен Манев е шеф на борда на "Софийска вода" от общинската квота. От ГЕРБ заявиха, че поемат пълна отговорност за своите номинации.

"Показали сме, че подлагаме на контрол своите предложения и когато се налага, ги освобождаваме. Вероятно в следващите няколко месеца ще има и други такива случаи", обясни Данаил Кирилов.

В четвъртък бяха освободени по собствено желание и шефът на Първа АГ болница "Света София" Методи Янков, както и членът борда на "ВиК" Людмила Маркова. На техните места бяха назначени съответно доц. Елиян Рачев и икономистът Даниел Господинов.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?