Светлин Михайлов влезе по спешност в правителствена болница и отложи вота за СГС

Снимка: БГНЕС

Съдийската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи във вторник дългоочаквания избор на нов председател на Софийския градски съд (СГС), след като се оказа, че единият кандидат е приет по спешност в правителствена болница и не може да се яви на изслушването.

Става въпрос за бившия ръководител на съда между 2004 и 2009 г. Светлин Михайлов. В началото на заседанието на колегията председателят ѝ Лозан Панов докладва служебна бележка, изпратена от здравното заведение, според която Михайлов бил приет малко преди 23.00 часа в понеделник.

Членовете на Съдийската колегия единодушно гласуваха изборът бъде отложен, след което Панов покани другия кандидат Евгени Георгиев в залата, за да му обясни ситуацията и да му се извини, че заради заболяването на Михайлов избор във вторник няма да има. Така тази точка от дневния ред бе отложена поне до следващото заседание след седмица.

Светлин Михайлов и Евгени Георгиев се самономинираха за поста, като на проведеното преди седмица Общо събрание на СГС мнозинството от градските съдии подкрепи Георгиев с 44 гласа срещу 25 за скандалния бивш председател на най-големия окръжен съд в страната.

Мнението на магистратите не е задължително за ВСС, но би трябвало да послужи за ориентир кой предпочитат съдиите да ги управлява, особено предвид волята за съдийско самоуправление, която бе заложена в Закона за съдебната власт.

Към двамата кандидати бяха постъпили въпроси за имотното им състояние от неправителствената организация "Антикорупционен фонд". Въпреки че оттам уточняват, че въпросите към Михайлов са много повече, "което е логичен резултат от неговата активност на пазара на недвижими имоти и сериозно имуществено състояние под формата на декларирани банкови депозити и притежавани недвижими имоти", единствено Георгиев изпрати отговори.

Непосредствено преди отложения във вторник избор, фаворитът на градските съдии стана обект на атаки от медии, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски, заради обстоятелството, че притежава акции от КТБ, както и заради стипендии, финансирани от американски организации.

Евгени Георгиев изясни подробно тези въпроси в свое становище, изпратено на ВСС и публикувано на сайта на съвета в понеделник, според което той е придобил 58 акции от "КТБ" АД между 2008 и 2010 г., които нито той, нито негови роднини са продавали след срива и затварянето на банката.

По отношение на атаките заради обученията му в САЩ, съдия Георгиев обясни, че е спечелил стипендиите след участие в конкурси. Те са били финансирани от Държавния департамент на САЩ чрез Програмата "Рон Браун", Американската агенция за международно развитие и от Фондация "Джемс".

Конкурентът му Светлин Михайлов обаче предпочете да не коментира въпросите, породени от данните в имотната му декларация. Според тях благодарение на негови сделки с недвижими имоти с участието на родителите му от 1999 г. насам към настоящия момент той официално е милионер, въпреки че през цялата си кариера е бил единствено магистрат. 

Освен съмненията около стремителното му забогатяване, част от което съвпада с управленския му мандат в СГС, друг сериозен минус в биографията на съдия МИхайлов са множеството скандали, избухнали докато той бе председател на съда.

 

Въпросите на "Антикорупционния фонд", на които засега бившият шеф на СГС предпочита да не отговаря, са следните:

- Чрез реализирания деклариран финансов ресурс от около 1 милион лева, придобит в резултат на множество покупно-продажни сделки от кандидата и неговите родители прикрива ли се дейност, свързана с незаконен произход на средства?

- Ако отговорът е отрицателен, прикрива ли се търговска дейност?

- Голяма част от сделките са осъществени по време на мандата на Светлин Михайлов като председател на СГС. Има ли връзка между заеманата длъжност и движението на сделките, по всяка от които реализира печалба в този период?

- В съдържанието на сделките, оформени с нотариални актове, с които Светлин Михайлов е придобивал недвижимите имоти от 1999 г. насам декларирани ли са действителните им цени?

- Какъв е интересът на един съдия да извършва множество имотни сделки при очевидна липса на жилищна или друга нужда?

- Каква е клаузата при дарителските сделки на недвижими имоти между Светлин Михайлов и неговите родители при очевидна липса на жилищна, финансова и изобщо материална нужда?

- Извършвани ли са били привидни дарителски сделки между Светлин Михайлов и неговите родители и коя е била прикритата сделка? Какви са били действителните отношения и намерения между страните?

Споделяне

Още по темата

Още от България