Светлин Нейнски призован за свидетел по делото "Фондация Демокрация”

Графологична експертиза доказваща, че Пламен Илиев, подсъдим по делото за злоупотреби във фондация „Демокрация”, не е подписвал вносни бележки за дарения, прие в петък Софийският градски съд, който призова за следващото заседание на процеса бизнесмена Светлин Нейнски.

Държавното обвинение твърди, че злоупотребите във фондацията са на стойност около 230 хиляди лева, а според публикации в пресата от фирмите "Веран" ЕООД и "Букет 2001" ООД са преведени сумите по сметките на фондация "Демокрация". Впоследствие се оказало, че двете дружества са източвали пари от държавната хазна.

В обясненията си пред съда Илиев каза, че през 2001 година ръководството на фондацията е взело решение да закупи няколко леки коли и един микробус. Автомобилите били необходими за гостите на семинарите, организирани от фондацията. Илиев обясни, че се е решило автомобилите да са с еднакви характеристики и след проучване се е решило да се закупят пет автомобила Форд "Фокус".

Пламен Илиев обясни пред съда, че Светлин Нейнски му казал, че има две фирми, които имат желание да осигурят средства като дарение за закупуването на няколко леки коли от фондацията, с които да се возят гостите на организираните семинари.  Нейнски казал за кои фирми става въпрос, а Илиев не е имал „физически контакт” с техни представители.

По-късно Нейнски информирал Илиев, че парите за закупуването на автомобилите са внесени по сметката на "Мото Пфое" от името на фондация „Демокрация”, но без да са минали през нейната каса.

Илиев заяви пред магистратите, че ако е знаел за начина, по който ще се предадат парите, е нямало да се съгласи с него. „Бях много ядосан, като разбрах какво се е случило, тъй като фондация "Демокрация" не е организация, в която да няма публично присъствие и аз винаги съм държал всички договори да са изрядни”, добави той.

Споделяне

Още от България