"Светлина в края на тунела" за Гърция

Финансовият министър Янис Стурнарас

Управителят на гръцката централна банка Георгиос Провопулос е оптимист за икономиката на страната. В интервю за "Файненшъл таймс" по време на визитата си в Лондон банкер номер едно казал, че "най-лошото за Гърция е свършило" и че свидетелство за това е фактът, че са гласувани законите, включени в антикризисната програма на правителството в Атина, и че управляващата тройна коалиция бърза да реализира всички заложени цели в нея.

Провопулос изтъкнал, че от юни до края на декемеври в гръцките банки са се върнали обратно под формата на депозити около 15 млрд. евро. Той е оптимист и относно рекапитализацията на гръцките банки, подчертавайки, че е постижимо да бъде постигнато десетпроцентно участие на частни кредитори в този процес. Банкерът изразил също надежда, че банките, които трябва да получат достъп до капиталовите пазари до края на април, ще могат да се справят с това.

От своя страна финансовият министър Янис Стурнарас в интервю за Би Би Си също споделя мнението на шефа на централната банка, че "най-лошото за Гърция е свършило" и че "растежът за гръцката икономика ще дойде от 2014 г." "Ясно прозира надежда, светлина в края на тунела", казал Стурнарас.

Британската медия припомня, че Гърция е осигурила голяма част от финансовата помощ, след като миналата година реформите в страната бяха ускорени и бе одобрен нов пакет от рестрикции.

Янис Стурнарас подчертава, че сега вероятността Гърция да излезе от еврозоната е много малка.

Успяхме да преобърнем икономиката, от пазарите има повече оптимизъм. Влоговете се завърщат в банките, правителството плаща закъснелите задължения към държавния сектор и има промяна в отношението на европейците към нас, следователно всички определящи фактори са положителни, ние сме изминали две трети от пътя до постигане на целите си, така че гражданите ни могат вече да се надяват, изтъква финансовият министър пред Би Би Си.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?