"Светлините над града" ще греят цял месец на площад "Славейков"

Откриването е в петък на 12 февруари


Сн. Mediapool.bg

Българо-китайската изложба "Светлините над града" ще впечатлява цял месец софиянци на площад "Славейков". Българската публика ще се наслади на произведения на изкуството, съчетаващи елементи на традиционния китайски фенер, иновативни осветителни техники и съвременни форми на изкуство от петък до 14 март. Основни организатори на проявата са Китайският културен център в София и Столична община заедно с посолството на Китай. Два дни преди старта на площада вече се поставяха първите произведения от изложбата, видя екип на Mediapool.

Неслучайно, изложбата ще се случва в идните дни. Поводът е настъпващата китайската Нова година през февруари 2021 г.

"Вдъхновена от традицията и светлината, тази изложба има за цел да очертае красотата на нощния град, да създаде нова художествена визия на площад "Славейков" и да представи различни начини за обществена ангажираност – забавление, образование и неподправена радост чрез светлина", посочват организаторите.

Под светлините на фенерите ще се покажат произведения на художници и студенти от Китайската художествена академия в Ханджоу и Националната художествена академия в София.


Сн. Mediapool.bg

Ръчно изработените фенери

Изкуството за създаване на ръчно изработени фенери е китайски традиционен занаят, който води начало си от династия Западен Хан (202 г. пр.н.е. – 8 г. сл. Хр.) и процъфтява по време на династията Тан (VІІ – Х век), посочват организаторите. Най-голяма популярност достига в династиите Мин и Цин (XIV – XX век). От древни времена изкуството на фенера отразява изобретателността и оригиналността на китайската нация.

Този занаят интегрира декорация, реалистична живопис, абстрактни композиции, метафорични скулптурни форми и светлинни обекти с движещи се механизми. Иновациите и развитието на фенерите като форма на изкуство предоставят нови възможности за оформяне на цялостно художествено пространство със силни национални характеристики, добавят организаторите.


Сн. Mediapool.bg

Изложбата е първата на публично място в България

Изложбата е първата художествена изява на публично място, свързана с концепцията за фенери и светлина в България, посочват още организаторите. Тематична е и дава специална възможност на участниците да разработят произведения на изкуството, които въплъщават съвременното мислене за традициите, вдъхновени от светлината като изразно средство. Поставяйки под въпрос себе си и заобикалящата ги реалност, художниците в изложбата се опитват да създадат свое собствено разбиране за това какво представлява традиционният фенер, придавайки му различен образ и смисъл.


Сн. Mediapool.bg

Произведенията в изложбата се основават на художествена интерпретация на материали, форми, цветове и техники, както и на конкретна концепция на художниците. Те целят да привлекат вниманието на широката публика и да взаимодействат чрез своите идеи. Нещо повече, като произведения на изкуството с временен характер и силно естетическо влияние на светлината те създават нова художествена визия и социална активност в общественото пространство.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?