Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Светлозар Лазаров е уведомен за действията на ДАНС по "Червей" преди година

Агенти, представени от Йовчев като служители на МВР, с месеци бъркали в секретен сървър

19 коментара
Милен Димитров. Снимка: БГНЕС

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е бил уведомен още в началото на миналата година за действията на агенти на ДАНС, които в рамките на скандалната разработка "Червей" месеци наред са имали достъп до секретен сървър на полицията в Бургас, съдържащ данни за криминалните регистрации.

Това обяви бившият шеф на Областната дирекция на МВР в града Милен Димитров, който бе поканен на изслушване по случая от парламентарната вътрешна комисия в четвъртък.

Твърдението му опровергава многократните обяснения на Лазаров, че никога не е бил в течение на случващото се по "Червей" и дори разбрал за съществуването ѝ от медиите. То идва и на фона на намерението на премиера Бойко Борисов да не прави промени по върховете на службите, за да не "възпали" опозицията. А и защото Лазаров и шефът на ДАНС Владимир Писанчев "се стараят" и в доклада на Бойко Рашков се твърдяло, "че са се справили добре", въпреки че "Орешарски ги е карал да вършат, каквото вършат".

Милен Димитров оглави ОДП - Бургас в началото на мандата на Цветан Цветанов в МВР през 2009 г., но в момента не е служител на силовото ведомство, тъй като през август 2014 г. демонстративно бе уволнен от тогавашния министър Цветлин Йовчев. Зам.-председателят на ГЕРБ не спести похвали, отбелязвайки, че негова разработка е довела до осъждането на несебърския наркобос Димитър Желязков, известен като Митьо Очите.

По ирония на съдбата изявлението на бившия полицейски началник съвпадна с отстраняването на председателя на Софийския градски съд (СГС) и семейна приятелка именно на Цветанов - Владимира Янева. Искането за отстраняването ѝ бе направено от главния прокурор Сотир Цацаров с мотива, че срещу нея тече разследване, по което са заподозрени и няколко служители на МВР и ДАНС, като засега бе споменат само бившият шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР и настоящ зам.-шеф на звеното за СРС в ДАНС Тодор Костадинов. Тя е разследвана за издаването на незаконни разрешения на СРС-та по "Червей", а той - за изготвянето на исканията за тях, които били мотивирани с неверни данни.

Успоредно с това комисиите за контрол на службите и СРС-тата и по вътрешна сигурност и обществен ред проведоха изслушвания на работилите по "Червей" в службите. Депутатите първо разговаряха с четирима агенти на ДАНС, сред които и шефът на звеното, експлоатиращо СРС-та в агенцията (Дирекция "Технически операции – бел.ред.) – Иван Бонев. По-късно двама служители на "Вътрешна сигурност" в МВР се явиха във вътрешната комисия. С тях дойде и Милен Димитров.

Декларации за следствена тайна гарантират мълчанието на службите

Изслушванията на повечето от тях обаче се оказаха напълно безсмислени. През последните няколко дни те са били разпитвани в прокуратурата, където са подписали декларации, че няма да коментират никакви подробности по случая иначе подлежат на наказателна отговорност за разгласяване на следствена тайна.

Не такава бе ситуацията с Милен Димитров, който очевидно не е бил призоваван да дава показания по делото "Червей" и затова охотно разказа пред депутатите всичко, което знае за случая. Появата му стана повод депутатът от БСП Атанас Мерджанов да нарече изслушването "фарс" и да напусне заседанието с ироничното подмятане към журналистите: "Поне сега ще имате доста за писане".

За разлика от заседанието на комисията за контрол на службите, изслушванията във вътрешната бяха открити, тъй като бяха базирани на вече разсекретената част от доклада на Бюрото за контрол на СРС-тата по случая. Заради липсата на секретен гриф председателят на комисията Атанас Атанасов (РБ) обяви, че няма причина да предлага закриването на заседанието.

То започна с дежурните обвинения от страна на БСП, че управляващите целят изкуственото раздухване на скандала, организирайки паралелно "разследване" и пазейки в тайна от опозицията кои хора са поканени за изслушване. Предложението на Мерджанов за отлагане на заседанието обаче бе отхвърлено. Първи бяха изслушани двама служители на "Вътрешна сигурност" в МВР, които категорично отказаха да отговарят на конкретни въпроси по казуса "Червей".

"Г-н председател, не искам да нарушавам закона. Изрично съм предупреден от прокуратурата. Моля да ме разберете правилно – не искам да нарушавам закона", заяви пред комисията началникът на сектор "Оперативни анализи" в дирекцията Янко Цанков.

Достъпът до системата на МВР в Бургас – разпореден от Йовчев по телефона

След тях обаче влезе Милен Димитров, който се оказа значително по-словоохотлив и директно разказа, че през октомври или ноември 2013 г. е получил разпореждане по телефона от тогавашния министър Цветлин Йовчев да окаже съдействие на служители на "Вътрешна сигурност" в МВР, като им осигури достъп до сървърните помещения в ОДП – Бургас.

"Изричното изискване на министъра беше достъпът да бъде секретен и никой друг, освен мен, да не знае за това. Отговорих му, че в тези сървърни помещения има три нива на контрол и ще трябва да ангажирам поне още един служител, тъй като аз нямам такъв достъп", заяви бившият полицейски началник.

Тогава Йовчев му обяснил да съгласува всичко с Тодор Костадинов, добавяйки, че става въпрос за "мониторинг на системата с оглед на засичане на евентуален нерегламентиран достъп до системата на МВР".

Министърът не успял да обясни до кой точно сървър Димитров трябвало да осигури таен достъп, уточнявайки единствено, че става въпрос за криминалните регистрации. Тогава той отговорил, че тази система се поддържа от Дирекция "Комуникационни и информационни системи" (КИС), а Йовчев подчертал, че "точно те не трябва да знаят".

Така се стигнало до предложение от страна на Димитров достъпът да бъде осъществен нощем, докато в тези помещения няма служители, с което министърът се съгласил. Впоследствие посещението на екипа от "Вътрешна сигурност" било планирано с Тодор Костадинов.

Хората от София, посрещнати на бензиностанция, се оказват агенти на ДАНС

Първата среща на Димитров с представените му за подчинени на Костадинов била на бензиностанция в Бургас. Оттам той ги закарал в сградата на местната полиция, като по думите му "още докато пътувахме разбрах, че не са такива".

"На входа на областната дирекция ги помолих да се легитимират със служебни карти – те показаха карти на ДАНС", продължи Димитров, отбелязвайки, че "цялото им поведение издаваше конспиративност".

Седмица по-късно Тодор Костадинов му се обадил със същата задача, като агентите, изпратени от София, отново били взети от бензиностанция и откарани в сградата на ОДП – Бургас през нощта.

С времето Димитров решил, че става въпрос за съвместна операция между ДАНС и МВР. Няколко месеца след началото на тайните посещения той разговарял с главния секретар Лазаров, който според Закона за МВР осъществява взаимодействието между службите.

"При първата ми командировка до София му разказах. Не беше съгласувано с него, каза ми: "Щом ти е казал министърът – изпълнявай", заяви бившият шеф на бургаската полиция.

 Междувременно посещенията от София станали рутинни – всяка седмица Костадинов му звънял, а той пращал началника на сектор "Координация и информационно-аналитична дейност" (КИАД) Николай Иванов да вземе агентите от въпросната бензиностанция и да ги закара до областната дирекция.

Последвала и нова задача – Димитров трябвало да осигури на служителите на ДАНС достъп до работното място на системния администратор в някое от полицейските управления в Бургас. С Иванов решили да е Четвърто РПУ, защото служителят там бил в отпуск.

Започнали обаче да идват сигнали за проблеми в системата. Те съвпадали с тайните посещения на агентите. По думите на Димитров всеки път на следващия ден системата трябвало да се рестартира. Той обаче не уточни какъв точно е бил проблемът, тъй като не бил технически компетентен.

"Казах на Костадинов, че имам чувството, че се прави нещо незаконно..."

Четири или пет месеца след първоначалното обаждане на Йовчев последвала нова командировка в София, когато тогавашният шеф на бургаската полиция отишъл да разговаря с директора на "Вътрешна сигурност" Тодор Костадинов: "Казах на му, че имам чувството, че се прави нещо незаконно. Той реагира доста нервно и ме увери, че всичко е наред". Въпреки това Димитров поставил ултиматум - занапред да не оказва съдействие на ДАНС, ако не му бъде представена писмена заповед.

Докато се връщал обратно към Бургас, Костадинов му звъннал със същата задача, поемайки ангажимент да му прати писмо на следващия ден. Такава заповед обаче така и не била получена и Димитров спрял да осигурява достъп на агентите до секретния сървър.

Малко по-късно, на 30 април м.г., той се видял с Йовчев след изнесеното заседание на Министерския съвет в Бургас. Освен предстоящия летен сезон, двамата обсъдили медийната кампания, която в този момент се водела срещу местния полицейски началник. По онова време няколко бургаски сайта цитираха "запознати", според които Димитров е покровителствал мащабна контрабанда на дизел и газьол от Молдова и поддържал контакти с оперативно-интересни.

"Йовчев ми каза, че се обмисля изтеглянето ми и скриването ми в София и, че е добре да се махна докато минат европейските избори", продължи разказа си бившият полицейски шеф.

По думите му още на същия ден срещу него била образувана вътрешна проверка, която през юни 2014 г. прераснала в дисциплинарно производство, завършило с уволнение август м.г. Тогава Димитров бе изхвърлен от системата със заповед на Йовчев, която демонстративно бе залепена на главния вход на Областната дирекция на полицията в Бургас.

"Можем само да гадаем какво са правили..."

Запитан с какви впечатления е останал от работата на ДАНС в местната полиция, той бе лаконичен: "Можем само да гадаем какво са правили – те не са желаели служителят от КИАД да присъства в помещенията, в които работят".

Димитров все пак добави, че въпросният му подчинен - Николай Иванов, няколко пъти е виждал "лаптопи, свръзки – работна атмосфера".

"Ако системата се ползва коректно за коректна справка със съответната парола, това може да бъде направено от всякъде, без да се идва непременно до мястото, където се намира сървърът", добави Димитров, намеквайки за съмненията си, че системата е била източвана незаконно.

"На мен не ми беше обявен никакъв документ. Това е единственият случай в моята кариера на такъв тип практика", обобщи бившият служител на МВР.

Краят на изслушването му бе съпроводен от размяна на реплики между Мерджанов и председателя на комисията Атанасов.

"Присъстваме на един фарс. Този човек не е длъжностно лице в МВР (каквито бяха предвидени за изслушване в дневния ред на комисията – бел.ред.). Защо изслушваме само бившия директор на ОДП – Бургас, след като в доклада на Рашков се споменават и други директори? Това не е ли избирателен подход", възмути се социалистът, след което обяви, че напуска заседанието.

"Приятно прекарване пред Паметника на Васил Левски", изпрати го саркастично Атанасов. И влезе в словесен конфликт с Мустафа Карадайъ от ДПС, който се поинтересува от причините за уволнението на Милен Димитров.

Бившият полицейски началник му отговори, че официалната причина е "тежко дисциплинарно нарушение", но вместо мотиви по случая му била приложена справка от ДАНС. След уволнението му проверката в агенцията обаче заключила, че няма данни за негови контакти с оперативно-интересни лица и сега Димитров води дело срещу МВР във Върховния административен съд.

Преди депутатите да се разотидат Атанасов не без ирония се обърна към Карадайъ, припомняйки му ченгеджийски лаф отпреди 1989 г., според който "телефонът отмени закона, а телексът - кодекса".

Тодор Костадинов се разболял в деня на изслушването си

По време на заседанието на вътрешната комисия стана ясно още, че на него е бил поканен и разследваният Тодор Костадинов, който в момента е зам.-шеф на "Технически операции" в ДАНС. Владимир Писанчев обаче изпратил писмо до Атанасов, според което подчиненият му не може да се яви, тъй като същия ден е излязъл в болнични.

След заседанието шефът на комисията коментира, че с колегите му тепърва ще преценяват кого още да поканят по случая, тъй като в доклада на Бюрото за контрол на СРС-тата има информация, че "Червей" е била реализирана и в областните дирекции на полицията във Варна и Шумен.

По повод отказите на служителите на ДАНС и МВР да говорят за разработката заради следствената тайна Атанасов добави язвително, че въпросният доклад е бил на разположение на Върховната касационна прокуратура от 8 декември м.г., а държавното обвинение необяснимо се е активирало с разпити по разследването едва през последната седмица, след като Бойко Рашков бе изслушан от комисията за контрол на службите и СРС-тата.

По думите на главния прокурор Сотир Цацаров пред ВСС в четвъртък пък данните за "Червей" са станали известни на обвинителите още на 13 ноември м.г. при планова проверка по линия на СРС-тата в Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР.

Той обаче не коментира защо разследващите са пристъпили към разпити едва, след като случаят доби широка публичност. Превръщайки се бързо в скандал, чието разплитане засега напълно съвпада с волята на премиера Борисов и се ограничава до разнищването на фаворизираната в миналото от ГЕРБ съдия Владимира Янева. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

19 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Ген. Иван Колев
  #19
 2. Dr. Web Browsing
  #18

  "Не бъде може би, а Marlboro" - но в случая без рекламни хватки и без майтап, и може би на вниманието на повечето участници във форуми, които са с определен социално-политически заряд: след като "Агенти, представени от Йовчев като служители на МВР, с месеци бъркали в секретен сървър", нищо не ни гарантира, че няма хакери из тези форуми, изпратени с определена цел и от същата загадъчна и мистериозна група на въпросния господин - т.е. не е задължително непременно да ни друса параноята на тази тема - просто да го имаме предвид за да избегнем неприятни съобщения в бъдеще като "warning: unresponsive script (continue /debug /stop), CPU usage 100% - what to do" и други подобни.

 3. Sgt. Pepper
  #17

  "По думите на полицейски шеф, назначен от Цветанов и уволнен от Йовчев, Светлозар Лазаров е уведомен за действията на ДАНС по "Червей" преди година" А дали е така, кой, кой да ми каже? (В.Найденов)

 4. Alan Smithee
  #16
 5. Alan Smithee
  #15
 6. Stanimir Petrov
  #14

  А ако прочетеш тази книга ще ти стане още по-лошо http://iztok-zapad.eu/books/book/361 За твоя зла участ авторът и не е някакъв гаден руснак, а чистокръвен американец. При това работил за МВФ, Световната банка и големи американски корпорации.

 7. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #13
 8. Радко Колев
  #12

  Колкото и да се прави на мъж, явно е че Борисов също играе по свирката на ДПС. Това е единствената причина да пази Йовчев и Лазаров.

 9. rihanna
  #11

  Като се има предвид, че въпросната служба е изобретение на Станишев и компания, където намериха покой и дебела заплата хиляди верни на червения плащ и кинжал другари, не е трудно да се досетим, от кое високо място е дошло нареждането за тази разработка. Станишев, Орешарски и Местан трябва да поемат главната вина и наказание за национално предателство, ако се докаже, че те стоят зад всичко това. Рано или късно чорапът ще се разплете независимо от разиграваната комична оперета с болнични, преназначавания и следствени тайни.

 10. rihanna
  #10

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.