Светлозар Лазаров: МВР е една от най-потърпевшите от прехода институции

”Докато не се спре с бизнеса с гегата, ”няма да мръднем нито крачка напред”

Светлозар Лазаров: МВР е една от най-потърпевшите от прехода институции

В последните 27 години МВР е една от най-потърпевшите от прехода институции. Така бившият главен секретар на вътрешното министерство и настоящ национален координатор на ”Aтака“ Светлозар Лазаров коментира полицейските протести.

”Ако преброим колко са реформите в последните 27 години, сигурно всяка година се извършват различни такива, които дори противоречат и навсякъде има допуснати слабости, което е видно от резултата”, заяви той в събота пред бТВ.

По думите му проблемите са комплексни, затова и трябва да се търсят комплексни решения. Трябва да има политически консенсус за краткосрочна и дългосрочна програма за изправяне на крана на МВР. Ако се работи на парче и се влезе в сферата на популизма, няма да се постигне нищо, смята Лазаров.

По негови сметки в системата на МВР има 3500 незаети щата, но на първо място трябва да се работи по това да се спрат напускащите.

За искането на полицаите за увеличение на заплатите Лазаров каза: ”Многократно съм призовавал да се влезе в диалог в интерес на българските граждани и на МВР – с ясна пътна карта, ясни, конкретни решения. Решаване на въпроса в сектор ”Сигурност“ ще допринесе и за подобряване на жизнените процеси в България“, заяви той.

За случая в Асеновград, при който младежи биха деца от спортен клуб и последваха протести и събаряне на незаконни ромски постройки Лазаров коментира, че ”проблемът с циганските гета започва много назад в годините на прехода. За да бъде решен този казус, каквото и да се прави, няма да е достатъчно, ако не се отвори кутията на Пандора – за да бъде постигнато ясно решение на въпроса, трябва да се започне от политическо ниво. Като първа стъпка нека извадим резултатите от изборите в гетата и да си дадем сметка кой, на какво основание и по какъв начин е свързан с тези хора“.

Според Лазаров докато не се спре с бизнеса с гегата, ”няма да мръднем нито крачка напред”. ”Давате ли си сметка с какви пари се купуват тези гласове? На всички ни е ясно, че това не става с пари от заплати, на мен ми мирише на политическа корупция“, коментира той.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?