Светослав Малинов: Петков и Василев изключително много разтревожиха ДПС

Светослав Малинов: Петков и Василев изключително много разтревожиха ДПС

Ако служебните министри Кирил Петков и Асен Василев участват на предстоящите избори с някакъв свой политически проект, ще се разшири пространството, свързано с протестния вот, коментира доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски" и бивш евродепутат от ДСБ/ЕНП.

"Предизборната кампания вече започна, но с грешка в актуализацията на бюджета, свързана с пенсиите, която, както твърди социалният министър, прави бюджетът неизпълним. Предизборната ситуация е факт и тя ще прелее в редовната кампания преди изборите. Жалко е, че последните стъпки на това Народно събрание са доста объркани поради това", каза в сряда Малинов пред БНР.

По думите му е много важно да се види окончателно кои партии ще се явят на изборите за 47-и парламент и кои от тях имат шанс да преминат бариерата:

"В момента стават някакви нови размествания. Виждаме, че най-малката "Изправи се БГ! Ние идваме!" е пред разпад и може да се окаже извън следващото Народно събрание".

Според политолога очакваният политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев няма време да бъде регистриран преди следващия вот, има други начини за участие в избори:

"Нека да видим по какъв начин ще участват те на изборите. Те ще трябва да излязат на терена и да се организират с някакви партньори, които са вече регистрирани партии. Това е правено през 2001-ва година (тогава партията на Симеон Сакскобургготски НДСВ участва на парламентарните избори с регистрацията на други две партии - б.р.). За да започнем да правим прогнози, трябва да видим кои са техните партньори, през които ще направят своята регистрация. Едно е сигурно - те стъпват на полето на антистатуквото, на протестния вот, на тези, които са категорични противници на предишното управление и които разпознават предишното управление като ГЕРБ и ДПС. Петков и Василев са министри, които изключително много разтревожиха Движението за права и свободи като решения и политики, като конкретни персонални промени в определени структури и държавни фирми. Те наистина показаха, че стъпват на това поле и то много по-решително от останалите, защото останалите не успяха да формират правителство".

Светослав Малинов подчерта, че сега не може да се прогнозира точно от кои партии какъв сегмент би отишъл в новия проект на двамата служебни министри:

"Възможно е да вземат и от партията "Има такъв народ", чиято решителност се стопи, че партията и лидерът ѝ могат да свършат работата. Т.нар. пространство, свързано с протестния вот, ще се увеличи, ако те участват в изборите. Много е важно формата да бъде уместна, да не се залита в крайности и да не се допусне първично разочарование още като се видят листите с кандидатите им за депутати".

Политологът прогнозира не особено голямо разместване на местата на партиите в следващия парламента:

"Не чак толкова голямо, ако се гледа пропорцията между вота на партиите, които са свързани с предишното управление и тези, които искат промяна. Вътрешните размествания могат да доведат до големи промени в поведението на партиите. Аз се надявам, че ИТН няма да лидират процеса и макар че се провалиха напълно като партия, която трябваше да бъде лидер в процеса на формиране на правителството, може да се окаже, че ИТН са много полезни като подпомагаща такъв процес партия".

Малинов посочи, че дори ГЕРБ да са първи на следващите избори, те директно ще отидат отново в опозиция, защото са в изолация и нямат партньор за мнозинство в парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България