Световен консорциум влага 400 млрд. евро за енергия от пустините

Световен консорциум влага 400 млрд. евро за енергия от пустините

Дванадесет световни компании подписаха в понеделник в Мюнхен споразумение за участие в инициативата Desertec, която предвижда добиване на чиста енергия от световните пустини. Предвижда се за проекта да бъдат похарчени 400 млрд. евро, предаде АФП. Плановете са за построяване на слънчеви електроцентрали в Северна Африка и Близкия Изток.

Идеята се обмисля от няколко години, като целта е до 2050 г. от соларни панели в Сахара да се произвежда 15 на сто от необходимата на Европа електроенергия, но също така ще задоволяват частично и нуждите на страните, на чиито територии са изградени централите. Все още обаче не са ясни държавите, в които ще се разположи мрежата от слънчеви централи, но от Desertec посочват, че планираните инвестиции ще допринесат за икономическото развитие на региона.

Освен това доставките на чистата енергия в Европа ще помогне за изпълнението на ангажиментите на Европейския съюз за намаляване на емисиите от парникови газове в атмосферата с 20 на сто до 2020 г..

В "слънчевия" консорциум влизат крупни концерни като ABB, “Сименс“, Е.ОN, RWE, както и финансови институции като “Дойче банк“ и “Нордбанк“, застрахователя “Мюних ре“ и др. специализирани в соларните технологии компании.

Плановете са през октомври 2009 г. да се създаде комисия, която да се заеме с разработването на финансирането на плана Desertec и подготовката за сключване на междуправителствено споразумение.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?