Световна фирма за автомобилни кабели влага 32 млн. евро в завод край Плевен

Ралф Зингман (вдясно) връчва на зам.-министър Манолев решението за инвестиция край Плевен

Германската компания "Леони" (Leoni), която е световен доставчик на електрически кабели за автомобили и на решение за управление на данни и енергия, е взела решение да построи завод край Плевен, съобщи директорът ѝ Ралф Зингман, който официално връчи на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев решението за влагането на 32 млн. евро в бъдещото предприятие, чието точно местонахождение ще бъде обявено по-късно.

България и област Плевен са били предпочетени за реализацията на проекта в конкуренция с локации в Сърбия, Украйна и Македония.
 
Плановете на "Леони" са да инвестира 16 млн. евро в строежа на завода и още толкова в машини и оборудване. Тай ще открие нови 2 хиляди работни места и в него ще се изпълняват поръчките на германски клиент от автомобилния сектор. Плановете са производството да започне до края на 2018 г. и поетапно да застрояват нови площи и да увеличават капацитета и наетите лица, до достигане на пълен обем през 2020 г.

"Това е поредната фирма, за която България е привлекателна бизнес дестинация. Според проучване на германо-българската камара над 90% от фирмите-партньори заявили, че биха отново инвестирали у нас“, коментира пред журналисти Манолев.

По думите му тази инвестиция е най-голямата в региона на Плевен за последните 10 години. За нея се работи от една година и за да се привлече инвеститорът дори е бло променено българското законодателството по отношение на използването на определени химикали и суровини. Поправките са направени със съгласието на Европейската комисия.

По думите на Манолев икономическите ни отношения с Германия се развиват все по-добре и само за седмица две големи новини за германски инвестиции привличат общественото внимание – откритото преди дни предприятие на "Мултивак“ в Божурище и сегашната инвестиция на "Леони".

Той посочи още, че от особена важност повече инвеститори да се насочват към региона на Северна България е категоричният ангажимент на правителството за завършването на магистрала "Хемус“. Според него тази инвестиция и очакваното разкриване на толкова нови работни ще даде нов тласък на регионалната икономика, съобщи Министерството на икономиката.

"Леони” е глобален доставчик на продукти, решения и услуги за управление на енергията и данните в автомобилния сектор и други индустрии. Компанията е най-големият доставчик за автомобилната индустрия в своята област за Европа. Групата на компаниите, регистрирани на немския индекс MDAX, наброява над 87 000 служители в 31 държави и реализира консолидирани продажби от 4.9 млрд. евро през 2017 г. Най-голямата група клиенти на "Леони" включва доставчици на автомобили, товарни автомобили и компоненти.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?