Световната асоциация на издателите подозира политическа намеса в делото срещу Иво Прокопиев

Иво Прокопиев, снимка: бТВ

Световната асоциация на издателите на новинарски медии (WAN-IFRA) изрази загриженост от подозренията за политическа намеса в съдебното преследване на Иво Прокопиев, съсобственик на "Икономедиа".

"Решението на съдебните власти да пришпорят делото срещу собственика на български медии и предприемач засилва опасенията, че това е нов пример за политическо изнудване на независимата българска преса. То отново хвърля светлина върху трайното отслабване на независимостта и плурализма на българските медии през последните 15 години и тревожното отсъствие на проверка от властите в ЕС на медийните проблеми в страната."

Това заявява изпълнителният директор на световната асоциация WAN-IFRA Винсънт Пейрен в обширна публикация под заглавие "Подозрение за политическа намеса срещу независима медия в България".

В позицията се отбелязва, че "Капитал" и "Дневник" са "сред малцината останали независими гласове в българските медии".

WAN-IFRA обединява близо 80 национални сдружения на издатели на почти 18 хиляди новинарски вестници и сайтове от цял свят. Базираната в

Париж организация е с представителен статут в ООН, ЮНЕСКО и Съвета на Европа.

В последните дни това е поредна позиция на авторитетна международна организация, изразяваща безпокойството си от възможността бизнесменът и съиздател на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев да бъде осъден заради изказано мнение и че подобна присъда би навредила на свободата на словото в България.

Досега с позиции по случая са ангажираха международната Асоциация на европейските журналисти (AEJ), специалният представител на ОССЕ за свободата на медиите Арлем Дезир, генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар, Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация "Конрад Аденауер", Европейският център за свобода на печата и медиите (ECPMF) и партньорските му организации, както и Комитетът за защита на журналистите (CPJ).

Прокопиев е обвиняем по делото за продажбата на държавния дял в електроразпределителното дружество EVN заедно с бившите министри на финансите и на икономиката от първото правителство на Бойко Борисов – Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Подсъдими са и още трима души от фирмата "Булброкърс".

Миналата събота съдията от Специализирания съд Вилислава Ангелова даде ход на финалните пледоарии, които продължиха до полунощ. Преди това тя заличи трима души от списъка със свидетели, макар че защитата настояваше за техните разпити. Съдийката обаче отказа.

Очаква се присъдите по делото да бъдат обявени в неделя, 28 юни.

Изпълнителният директор на WAN-IFRA обяснява на членовете на асоциацията и читателите в чужбина по какъв повод са повдигнати обвиненията на Иво Прокопиев – за изказано мнение на заседание на Тристранния съвет за сътрудничество в качеството си на председател на КРИБ.

Обвинението не твърди, че Иво Прокопиев е имал друга роля в събитията около приватизацията на държавния дял в EVN, нито пък че е спечелил лично от сделката, се казва в публикацията.

"Това внезапно ускоряване хода на делото с 14-часово заседание на 20 юни и присъда, очаквана на 28 юни, при отсъствието на един от обвиняемите, повдига сериозни притеснения, че сме свидетели на нов опит да бъде отслабена независимата преса и свободата на достъпа до информация в България", се казва в позицията.

Тя припомня, че Иво Прокопиев е отдавна "мишена на това, кото през 2015 г. ОССЕ описа като административен тормоз - рекордни глоби, наложени за разследвани от медиите му финансови нередности, зачестили проверки на бизнеса му и замразяване от властите на негови активи".

Винсънт Пейрен припомня и становището на Комитета за защита на журналистите (CPJ) от 2019 г., че "независимите медии в България са обект на непрекъснати кампании за очерняне, проправителствени медии често наричат "Капитал" източник на фалшиви новини, а разследващите му журналисти са описвани като антибългарски заговорници или агенти на САЩ."

Държавата преследва не само Прокопиев, но и Сашо Дончев, издателят на "Сега", заради негово оплакване пред Европейската комисия за публично известна информация за злоупотреба от "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" с доминиращото им положение на българския пазар, отбелязва директорът на WAN-IFRA и пояснява, че след това писмо Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България, а Дончев бе разследван за държавна измяна по сигнал на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

Ерозия на независимостта и плурализма на българските медии

"Независимостта и плурализмът на българските медии непрекъснато ерозираха през последните 15 години. Напоследък независимите медии, техните журналисти и издатели са обект на непрекъснат натиск и репресии от ръководството на прокуратурата. В доклад от 2016 г. WAN-IFRA съобщи, че властите все повече използват инструментите за "мека" цензура – различни официални действия, насочени да се влияе върху съдържанието на медиите с цел те да бъдат доминирани и да се стесни достъпът до информация и информиран обществен дебат за политиката.

Докладът посочи, че отсъствието на алтернативни приходи доведе до това, че някои медии промениха редакционната си политика и загърбиха професионалните стандарти.

WAN-IFRA е силно загрижена, че сегашното дело срещу Иво Прокопиев е още едно доказателство за това, че официалната "мека цензура" или косвена цензура все още се използват за заглушаване на независимите медии в България. Делото срещу Иво Прокопиев олицетворява борбата в тази страна за поддържане на независима преса.

Винсънт Пейрен завършва с призив към главния прокурор "да се върне към процедура, която ще покаже, че България може да изпълнява ролята си на държава, уважаваща свободата на медиите и на защитник на човешките права, които са в сърцевината на демокрацията и ценностите на Европейския съюз."

Европейски пресиздатели: Да се зачита върховенството на правото и свободата на медиите

Междувременно Асоциацията на европейските издатели (ENPA) обяви в събота, че следи внимателно делото срещу Иво Прокопиев, обвиняем за публични изявления, направени в качеството му на член на публичен консултативен орган. Надлежното спазване на правните процедури е от жизненоважно значение, за да се избегнат каквито и да е съмнения в произволна политическа мотивация за съдебното преследване на Иво Прокопиев, чийто медии са известни като източник на независима и качествена журналистика в България, заявява ENPA.

Плурализмът и свободата на медиите трябва да бъдат пазени и уважавани в целия Европейски съюз, се казва в позицията.

Медийните издатели призовават да се зачитат върховенството на правото, независимата журналистика и свобода на пресата. Ние сме много загрижени за ситуацията в някои страни от ЕС, където свободата на пресата е под сериозна заплаха, казва зам.-председателят на ENPA Валдо Лехари.

Председателят на организацията Карло Пероне заявява: Предупреждаваме срещу всяко влошаване на ситуацията със свободата на медиите, което ще постави в опасност независимата журналистика в България.

ENPA решително настоява за медиен плурализъм, редакционна независимост и икономическа устойчивост на медийния сектор.

ENPA е най-големият представителен орган на издателите на печатни медии в Европа и основна страна в диалога им с институциите на ЕС по дебатите, свързани с медийните политики.

Позицията на специалния представител на ОССЕ за свободата на медиите Арлем Дезир по казуса, публикувана в "Туитър ", междувременно беше споделена в мрежата и от други наблюдатели и експерти, включително бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?