Световната банка: България е сред най-застрашените

Световната банка ревизира прогнозата си за световната икономика през 2010. Според нея дълговата криза в Европа създава нови пречки за икономическо възстановяване, като рисковете в Източна Европа са особено високи, предаде радио Дойче веле.

Световната банка промени прогнозата си за световната икономика, за да отрази ефекта на дълговата криза в Европа. Според институцията ръстът на световната икономика тази година ще бъде по-висок от предвиждания доскоро. Въпреки това някои държави може да претърпят повторна рецесия. През януари банката предвиди 2.7 процента световен икономически растеж през 2010. Ревизираната цифра е 3.3 процента.

Главният двигател на по-високия ръст идва от развиващите се държави. С изключение на Източна Европа и Централна Азия развиващите се региони ще отбележат растеж над 6 процента през тази и следващите няколко години. В същото време тази година икономическият ръст на развитите държави ще бъде само 2.1 до 2.3 процента. Това не е достатъчно, за да неутрализира ефектът от свиването на икономиките през 2009 г. (за развитите държави то беше 3.3. процента).

Има и една добра новина

Възстановяването се сблъсква със сериозни бариери, казва в прогнозата си Световната банка, като главните са намалените световни капиталови потоци и високата безработица. И въпреки че засега дълговата криза в Европа е под контрол, високите суверенни дългове за продължителен период от време могат да направят кредитирането по-скъпо, да потиснат инвестициите и да се отразят негативно дори върху растежа в развиващите се региони; върху техния растеж се крепи световното възстановяване.

Добра новина е нарастването на търговския обмен, който, според СБ, ще стигне 21 процента тази година. Но почти половината от потребителското търсене през 2010-2012 г. идва от развиващите се държави.

СБ смята, че усилията на МВФ и на европейските институции да възпрат потенциални фалити и разпростирането на дълговата криза вероятно ще имат успех. Но независимо от това какъв ще е изходът от дълговата криза в Европа, повторна криза не може да бъде изключена в някои държави от развиваща се Европа и Централна Азия, смята експертът по макроикономика от Световната банка Андрю Бърнс. Това се отнася най-вече до държавите, където броят на просрочените плащания по заемите расте и застрашава банковия сектор

България - сред най-застрашените

Според Световната банка най-голям е рискът за държавите, чиито банкови сектори са тясно обвързани със задлъжнелите Гърция и Италия. Албания, България, Румъния и Сърбия са цитирани като най-застрашени.

Ръстът в Източна Европа и Централна Азия според банката ще бъде 4.1 процента тази година. Но този ръст се дължи главно на силните икономики на Турция и Русия. В повечето от държавите от региона ръстът ще е много слаб или негативен. Дори предвиденият растеж от 4.1 процента е с 3 процента под нивото на предкризисния икономически ръст.

Пресъхването на финансовите потоци към региона продължава да е задържащ фактор за икономиката. Капиталовите потоци към региона са намалели с две трети в сравнение с 2008 година. С около 20 процента са намалели дори частните парични преводи от работещите в чужбина. Продължава и високата безработица, която по данни на Световната банка запраща в нова бедност 12 милиона души в Източна Европа и Централна Азия.

Споделяне

Още от Бизнес