Световната банка дава кредит за модернизацията на два гранични пункта

Световната банка ще предостави 40,9 млн.евро на България за модернизацията на ГКПП –та Капитан Андреево и Калотина, съобщиха в четвъртък от правителствената пресслужба. Парите са предназначени за улесняване търговията и транспорта в Югоизточна Европа.

Планираният заем ще се отпусне за 17 години, като е предвиден 5-годишен гратисен период.

Общата стойност на проекта за модернизация е 54,6 млн.евро. От държавния бюджет ще се отпуснат 13,7 млн. евро за съфинансиране на дейностите.

От правителството поясниха, че с част от парите ще се модернизират и по-малки гранични пунктове по границите на страната ни с Турция, Черно море, Сърбия и Македония. В проектите е включена и модернизацията на комуникационната система за обмен на информация между граничните служби и строителството на 3,4 км. път от Капитан Андреево до магистрала “Марица”.

На пристанищата в Несебър и Царево ще бъдат изградени постоянни гранични контролно-пропускателни пунктове до няколко месеца, съобщиха от Регионална митническа дирекция-Бургас. Освен заради изискването на ЕС за повишаване на граничния и митнически контрол по морската ни граница, новите ГКПП-а ще се изградят и във връзка с развитието на туризма и целогодишното обслужване на туристически лайнери и частни яхти на чуждестранни посетители. Досега сезонно се сформираше пункт в Несебър и през лятото там се командироваха митнически служители.

Регионална митническа дирекция - Бургас вече е външна граница на Европейския съюза по суша, въздух и вода. С повишаването на нейните функции се очаква около 40 митничари от пунктовете, които се закриват на вътрешните граници, да бъдат пренасочени към  морската митница.

След настъпилите промени с присъединяването към ЕС са създадени помощни групи към всеки отдел на РМД и на Митница - Бургас. В тях са включени експерти от всички отдели и звена. Открити са и горещи телефонни линии за информация на фирми и граждани по процедурите на внос и износ на стоки и валута.

"От 1 януари е повишена персоналната отговорност на всеки митнически служител за събираемостта на всички дължими мита, такси, акцизи и данъци. Проверките ще се извършват вече от експерти от ЕС и при констатиране на нарушение ще се налагат лични санкции и глоби така, както е процедурата в общността. Още повече, че вече 75 процента от всички събрани мита директно влизат в ЕС", обясни Димчо Кирязов, директор на Регионална митническа дирекция-Бургас.

Споделяне

Още от България