Световната банка е увеличила с 40% заемите си за бедните селски райони

Световната банка е увеличила с 40 % през финансовата 2004 г. заемите си за селските райони, където живеят 70 на сто от бедните в света. Това съобщи АФП, като се позова на публикуван в петък доклад на банката.

Сумата по този вид заеми надхвърля 7 млрд. долара за завършилата в края на юни финансова 2004-та. За финансовата 2002 г. заемите за селските райони са възлизали на общо 5 млрд. долара. Броят на проектите, финансирани по този начин, е нараснал с една трета, достигайки 194.

Програмата на банката за бедните селски райони има за цел да създаде благоприятна среда за икономически растеж, да подобри производителността в селскостопанския сектор, както и жизненото равнище на населението.

Кевин Клийвър, директор на отдела за селскостопанско развитие в Световната банка обаче напомни, че без значителна промяна в протекционистичната политика на богатите страни, усилията в селските райони няма да постигнат желания ефект.

Селскостопанските производители и потребители от страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие са получили миналата година почти 257 млрд. долара под формата на помощи, субсидии, мита и др., отбеляза Клийвър. Това изкуствено завишава производството в богатите страни и затруднява бедните селяни от развиващите се страни, допълни той, цитиран от АФП.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?