Световната банка качи прогнозата си за растежа у нас

Световната банка качи прогнозата си за растежа у нас

Световната банка повиши прогнозата си за икономическия растеж на България за 2016 г. - 2018 г., съобщи Investor.bg.

В последните месеци редица институции, сред които МВФ, Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската комисия и българското финансово министерство, повишиха прогнозите си за растежа на българската икономика.

Според Световната банка БВП на България за 2016 г. ще отчете растеж от 3.5%, което е с 1.3% повече спрямо предишната прогноза. За 2017 г. очакванията са за 3.2%, а за 2018 г. - за 3.1%.

Като се изключи Русия – най-голямата икономика в региона, очакваните средни темпове на растеж за региона се увеличават значително – до 2.4% за 2016 г., 3% за 2017 г. и 3.4% за 2018 г., посочва още Investor.bg.

Световната банка очаква световният икономически растеж да се ускори до 2.7% през настоящата година и до 2.9% през 2018 г. след 2.3% през 2016 г.

Междувременно финансовото министерство съобщи, че в нов доклад Европейската комисия потвърждава ниския риск за България в краткосрочен и средносрочен план за устойчивостта на публичните финанси.

Същевременно ЕК подобрява оценката си за дългосрочната фискална устойчивост на страната, премествайки България от средна в ниска категория на риск.

"Подобно подобрение, в сравнение с оценките от Доклада за фискалната устойчивост за 2015 г., е отчетено единствено за Швеция, докато при останалите страни не се наблюдава промяна в риска пред дългосрочната фискална устойчивост, с изключение на Унгария, чиято оценка се влошава", коментираха още от МФ.

Споделяне

Още от Бизнес