Световната банка насочва вниманието си към инфраструктурни проекти

Световната банка съобщи вчера, че ще увеличи кредитите за инфраструктурни проекти - пътища, водоснабдяване и електроцентрали, предаде днес ДПА.

Банката съобщи, че Бордът на изпълнителните директори е одобрил във вторник план за активизиране на нейното участие в инфраструктурното развитие на бедните страни.

Става дума за финансиране на строителството на пътища, железопътни линии, електроцентрали, системи за водоснабдяване, информационни и комуникационни проекти, инфраструктури в петролната, газовата и минната промишленост, посочи говорителят на банката Ричард Уку.

Той не посочи конкретни суми за увеличението на средствата за финансиране на тези проекти, но каза, че те значително ще нараснат. Г-жа Немат Шафик - вицепрезидент по инфраструктурните проекти заяви, че банката се пренасочва от чистото строителство от 80-те години на миналия век и набляга на частния сектор за инфраструктурно инвестиране.

Въпреки това финансирането за частния сектор значително е намаляло през последните години до 58 милиарда долара през 2002 г. спрямо 128 милиарда долара през 1997 г., уточнява ДПА.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес