Световната банка ни поздрави за "фискалния ред и разумното водене на дълга"

В писмо до министър-председателя Бойко Борисов президентът на Световната банка Робърт Зелик "изразява впечатлението на институцията от ангажираността на България спрямо фискалната дисциплина и разумното управление на външния дълг", съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

"Радваме се, че виждаме подкрепата на вашето правителство за реформите, особено в ключови области като пенсионното дело, здравеопазването, образованието и държавната администрация. Ние също така ще продължим да работим с правителството ви, за да установим най-добрите условия за оказването на подкрепа за вашите усилия за реформи и в други области" посочва още Зелик.

"Значителният опит в изграждането на капацитет за управление на проекти и в подпомагане на процеса на изпълнението им, който притежава Световната банка, е на разположение на българското правителство", казва още в писмото си президентът на Световната банка. "По-специално, ние сме съгласни с необходимостта от прилагане на тези умения по отношение на шосейните и железопътни мрежи, за които съществува спешна необходимост от модернизация и обновяване", допълва Робърт Зелик.

"Световната банка подкрепя изцяло целта на правителството за максимално оползотворяване на средствата от ЕС", пише още в писмото. "Това е уникална възможност за България, особено като се вземе предвид фактът, че тези средства са на разположение на безвъзмездни начала", смята Зелик. Според него банката е готова да подкрепи страната ни в усвояването на средствата от ЕС чрез предоставяне на консултантски услуги.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?