Световната банка понижи прогнозата си за икономическия растеж на България

Световната банка понижи прогнозата си за икономическия растеж на България

Световната банка очаква икономиката на България да нарасне с 2.6% тази година и с 3.3% през 2022 г. Оценката, съдържаща се в пролетния доклад, публикуван на сайта на институцията, е понижена спрямо януарската със съответно 0.7 и с 0.4 процентни пункта.

Банката е подобрила оценката си за миналата година до спад от 4.2 % на българския брутен вътрешен продукт (БВП), като изтъква, че икономиката на България е била ударена сравнително леко от кризата, предизвикана от пандемията през 2020 г. Според международната институция потреблението не е пострадало силно, тъй като държавните субсидии за заплати и добавки към пенсиите са предотвратили по-сериозна загуба на доходи.

Бавните темпове на ваксинация обаче предполагат, че рисковете, свързани с пандемията, ще останат високи поне до третото тримесечие на 2021 г, пише в частта за България. Занапред експертите на Световната банка съветват българските политици да оттеглят постепенно фискалната подкрепа и да използват разумно безпрецедентното количество средства от ЕС.

Най-големите рискове за перспективите произтичат от епидемиологията на вируса и правителствената програма за ваксинация, която зависи не само от наличността на ваксини и организирането на процеса, но и от нагласите на населението. Скептицизмът срещу ваксините остава висок и може да намалее само с по-силна проваксинационна кампания, твърдят за страната ни авторите на доклада.

Очаква се българската икономика да нарасне с 2.6 % през 2021 г. и да възстанови предкризисното ниво на реалния БВП (от 2019 година) през 2022 година. Базовият сценарий предполага, че ваксинацията в страната ще набере скорост през второто и третото тримесечие, което постепенно ще допринесе за възстановяване на доверието на потребителите и бизнеса. С очакванията за намален процент на инфекции през лятото и засилена имунизация на основния пазар за България - ЕС, външните продажби на стоки вероятно ще се възстановят, но се очаква туризмът да остане под равнищата отпреди кризата, прогнозира Световната банка.

Институцията очаква инфлацията в България да се ускори до 3.2 и 3.3 % съответно през настоящата и през идната година.

За 2021 година се прогнозира бюджетен дефицит от 1.9 % от БВП, който през 2022 година ще се свие до 1.5%. Държавният дълг обаче ще нарасне до 26.6% и 26.7% през разглежданите две години, сочат оценките на Световната банка за България.

Споделяне

Още от Бизнес