Световната банка понижи прогнозата си за растежа на България до 1.2%

Европейската икономика е под натиска на цените на суровините, безработицата и заплахата от нова криза в еврозоната

Световната банка понижи прогнозата си за растежа на България до 1.2%

Световната банка (СБ) отново понижи прогнозата си икономическия растеж на България през тази и следващата година. Новите разчети на банката за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ни сочат ръст от 1.2% през тази година, а не 1.8%, каквато беше предишната прогноза.

Два пъти годишно банката публикува доклада си "Глобални икономически перспективи" (Global Economic Prospects), в който прави анализ и прогнози за икономиката в световен план, като се разглеждат отделните региони и държави.

За следващата година се очаква икономическият растеж да достигне 2.1%, а не 2.4%, а за 2015 г. институцията прогнозира БВП да ускори растежа до 3%.

Прогнозата на Световната банка а българската икономика е по-песимистична от тази на Европейската комисия, която очаква БВП на страната ни да нарасне с 1.4% през тази година. Служебният министър на финансите Калин Христов занижи очакванията на финансовото министерство за растежа до 1%, отбелязва Инвестор.бг.

Банката прогнозира, че дефицитът по текущата сметка ще се увеличи до 1.6% и ще остане стабилен през следващата година, а през 2015 г. ще се повиши до 2.5%.

Икономиките от Европа и Централна Азия значително се забавиха през 2012 г. заради насрещните ветрове, с които се сблъска регионът, включително слабото външно и вътрешно търсене и намаляването на задлъжнялостта на банките, посочват от Световната банка. В резултат средният растеж за региона се сви до 2.7% през миналата година срещу 5.6% през 2011 г., като забавянето в развиваща се Европа беше още по-осезаемо.

През тази година обаче външните условия се подобриха, включително се успокоиха глобалните пазари, а търговията започна да се възстановява. В резултат се наблюдава ръст на капиталовите потоци в региона, включително и кредитирането.

Очакванията обаче са БВП средно за региона да не отбележи съществен растеж през тази година заради продължаващата фискална корекция в някои държави, високата безработица, особено в развиваща се Европа, както и забавянето на растежа в Русия и Турция.

Икономическият растеж на държавите от Европа и Централна Азия освен това все още е изправен пред редица предизвикателства, тъй като растежът продължава да зависи от скоростта, с която се възстановяват икономиките на силните държави от региона.

Сериозен риск за растежа представляват и цените на суровините, високата безработица, както и евентуален нов срив на финансовите пазари заради неочаквано развитие на кризата в еврозоната. Няколко държави в региона, сред които е и България, страдат от безработица, която трайно се задържа над 10 на сто.

Въпреки че световната търговия започна да се възстановява, износът на държавите от региона продължава да се свива. Очаква се обаче да продължат да се възстановяват преките чужди инвестиции в държавите от региона.

От Световната банка посочват, че намаляват рисковете пред икономическите перспективи на развитите икономики, въпреки че кризата в еврозоната се задълбочава. Очакванията са БВП в световен мащаб да нарасне средно с 2.2% през тази година и да се ускори до съответно 3% и 3.3% през следващите две години. За развиващите се икономики се очаква БВП да нарасне средно с 5.1% през тази година, 5.6% през следващата и 5.7% през 2015 г., като по-съществено забавяне на растежа ще има в държавите от БРИКС и Китай заради необходимостта от реформи.

Развитите икономики продължават да изпитват проблеми с възстановяването на стабилността на финансовия сектор, реформата на институциите и устойчивата фискална политика. Повечето от развиващите се държави пък се възстановиха успешно от кризата и при тях допълнителното ускоряване на икономиките е ограничено заради необходимостта от реформи, посочва се в доклада.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?