Световната банка понижи прогнозата си за растежа на световната икономика през 2003 г. до 2,3 процента

Световната банка понижи прогнозата си за растежа на световната икономика през тази година от 2,4 на 2,3 процента, като предупреди, че при продължителни военни действия в Ирак стабилизирането на световната икономика може да бъде изложено на опасност, предаде сайтът К2Капитал, като цитира данни, подготвени от експерти на банката за заседанието на нейното ръководство.

Прогнозата на СБ за темповете на икономически растеж в индустриално развитите държави е понижена от 2 на 1,9 на сто, докато тази за развиващите се страни се запазва без промяна - 4 на сто растеж.

Банката предупреждава, че намаляването на темпото на икономическия растеж в САЩ може да се отрази негативно на японската икономика, за която САЩ са основният експортен пазар.

Банката отбелязва обезпокоителното състояние на икономиката на еврозоната, като нейните експерти не изключват възможността икономиката на Германия да стане жертва на рецесия от японски тип. Експертите на СБ повишиха прогнозите си за цените на петрола през тази година средно с 2 долара - до 26 долара/барел.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?