Световната банка предупреди, че Европа може да изпадне в рецесия

Институцията понижи прогнозите си за глобалния икономически растеж тази и следващата година

Световната банка предупреди, че Европа може да изпадне в рецесия

Световната банка (СБ) преразгледа към силно понижение прогнозите си за глобалния икономически растеж и най-вече за икономиката на развитите страни, предадоха световните агенции. Според новия годишен доклад на СБ се очаква икономиката в еврозоната през 2012 г. да спадне с 0.3%.

Евентуална рецесия в Европа и по-слаб растеж в Индия, Бразилия и други страни с нововъзникваща пазарна икономика (сред които се числи и България – бел. ред.) вероятно ще забавят глобалния икономически растеж, посочва Асошиейтед прес.

Според сегашната оценка на СБ глобалната икономика ще нарасне с 2.5 процента тази година и с 3.1 процента през 2013 година. През юни миналата година банката прогнозира растеж от 3.6 процента за двете години.

В доклада се посочват две основни причини за очакваното забавяне: влошаването на дълговата криза в Европа и политиката на някои големи страни като четирите от БРИК (Бразилия, Русия, Индия, Китай), както и Южна Африка и Турция, които предприемат стъпки за ограничаване на растежа, за да предотвратят прегряване на икономиките си.

Очаква се икономиката на Русия да забави ръста си от 4.1% през 2011 г. до 3.5% през 2012 година и 3.9% през 2013 година.

За Китай прогнозите са за икономически растеж от 8.4%, за Индия – 6.5%, а за Бразилия – 3.4%.

Средният икономически растеж на държавите от "голямата финансова седморка" ще бъде 1.6%.

Американската икономика също ще пострада от забавяне на глобалния растеж, макар и не толкова силно, колкото развиващите се страни - очаква се растеж от 2%.

Докладът на СБ включва и прогнози за цените на петрола. Според експертите на институцията през 2012 година барел петрол (средна аритметична стойност за сортовете Дубай, Брент и американски лек суров петрол) ще струва 98.2 долара и 97.1 долара през 2013 г. спрямо 104 долара през 2011 година.

Глобалният износ на стоки и услуги миналата година се е повишил с 6.6% спрямо растеж от 12.4% година по-рано. За 2012 г. се очаква намаляване на показателя до 4.7%, което е и причината за очакваното поевтиняване на суровините.

По отношение на развиващите се страни от Световната банка предупреждават, че те "трябва да оценят къде са слабите им места и да се подготвят за нови шокове, докато има време". Тези икономики разполагат с по-малко фискално и монетарно пространство за маневрите, които можеха да си позволят през 2008-2009 г., посочва докладът на банката, цитиран от "Дневник". В резултат на това способността им да реагират може да се окаже ограничена, ако пресъхнат международните финанси и глобалните условия рязко се влошат.

Ханс Тимер, директор за прогнозите за развитие в Световната банка, посочва, че "развиващите се държави трябва да рефинансират бюджетните си дефицити, да изберат кое е най-важното в социалните им разходи и инфраструктура и да проведат стрес тестове на банките си".

В доклада се казва още, че в държавите със средни и ниски доходи ситуацията изглежда добре, но ефектът от случващото се в тези с високи доходи се усеща по цял свят. Средното оскъпяване на дълговете на развиващите се държави е достигнало 45 базисни пункта, а брутните капиталови потоци към тях са се сринали със 170 млрд. долара през втората половина на 2011 г. (за същия период на 2010 г. тази сума е била 309 млрд. долара).

"Ескалация на кризата няма да пощади никого. И на развити, и на развиващи се държави икономическият растеж може рязко да се понижи до нивата или дори под равнищата от 2008-2009 г. Няма думи, които да опишат колко важно е да се подготвят планове за реагиране", коментира Андрю Бърнс, един от авторите в доклада.

България е посочена сред страните, на които тази година се очаква да им излезе по-скъпо да наберат средства от кредитните пазари в чужбина. В доклада на институцията се посочва, че трябва да се погаси външен дълг, възлизащ на 18.6% от БВП на България. Поради прогноза за излишък по текущата сметка в размер на 2% от БВП в доклада се уточнява, че реалният размер на задълженията е 16.6% от БВП.

България заедно с Румъния, Малайзия, Виетнам и Уругвай е и сред страните, които трябва да погасят през 2012г. краткосрочен дълг в размер на 8-10% от БВП.

Споделяне

Още от Бизнес