Световната банка предупреди Китай, че го чака мащабна криза

В Китайската народна република ще започне мащабна криза, ако правителството не започне икономически реформи, насочени включително към намаляване на държавния дял в икономиката. Както пише в. "Уолстрийт Джърнъл", такива изводи съдържа докладът "Китай до 2030 г.", подготвен от Световната банка съвместно с китайски правителствени експерти.

Според доклада ролята на правителството в регулирането на китайската икономика се е увеличила значително в последните десет години. Авторите на доклада отбелязват, че добруването на китайската икономика зависи изключително от ръста на брутния вътрешен продукт. Ако темпът му се забави, кризата ще порази целия стопански живот на страната. В същото време участието на държавата оказва негативно влияние на икономиката.

Според авторите бюрокрацията управлява държавните предприятия крайно неефективно. Експертите са призовали китайското правителство да стимулира конкуренцията и предприемачеството и да приватизира държавните предприятия.

Според правителствените прогнози през 2012 г. ръстът на БВП ще е 8%, а между 2013 и 2016 г. ще се забави до 6.6% средногодишно. В последните 30 години китайската икономика растеше с 10% годишно.

През ноември 2011 г. промишленото производство на Китай се сви за пръв път от последните три години. Това се обяснява както с дълговата криза в Европа, която сви търсенето на китайски стоки, така и с намаляването на вътрешното потребление заради втвърдяването на монетарната политика на Китай. За третото тримесечие на 2011 г. ръстът на БВП на годишна основа бе 9.1%, което е най-лошият показател за последните две години.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?