Световната банка прогнозира 70 % опрощаване на дълговете на Ирак

Страните-кредиторки на Ирак вероятно ще опростят между 80 млрд. и 90 млрд. долара от дълговете на страната, възлизащи на 120 млрд. Това прогнозира в сряда президентът на Световната банка Джеймс Улфънсън пред студенти в университета Станфорд, цитиран от Ройтерс.

Улфънсън съобщи, че има голям шанс за опрощаване на 80 до 90 млрд. долара от иракския дълг, което е около 70% от него, но не съобщи подробности или срокове.

Според президента на Световната банка, повечето големи кредитори на Ирак имат желание да опростят две трети от дълга на страната. Франция, Германия, Япония и Русия обещаха значително намаляване на иракския дълг към тях.

В речта си в Станфорд Джеймс Улфънсън подчерта също, че в момента световната помощ за развиващите се държави е около 56 млрд. долара, а военните разходи са почти 20 пъти по-големи и възлизат на повече от 900 млрд. долара. Субсидиите и други мерки за защита на селското стопанство в световен мащаб достигат сумата от 350 млрд. долара.

Това е голям проблем. Трябва да намерим начин да се съсредоточим върху бедността и развитието, но големият проблем тук е безразличието. Парите не отиват там, където има нужда от тях, каза още президентът на Световната банка.

Още от Бизнес