Световната банка прогнозира най-висок растеж в Източна Азия и Китай

Най-висок икономически растеж тази година и в следващите две ще има в страните от Източна Азия и най-вече в Китай, прогнозира Световната банка в огласен във вторник доклад за световните икономически перспективи.

Растежът в Далечния изток през 2005 г. ще е около 7,1 на сто, а в южната част на континента - до 6,3 на сто.

Китай ще отбележи увеличение на брутния вътрешен продукт с 8,8 процента през 2004 г., но през 2005 г. то ще бъде 7,8 на сто, а през 2006 г. - 7 процента, благодарение на усилията на правителството да избегне прегряването на икономиката на страната, се посочва в доклада на банката.

Русия и страните производителки на петрол от Близкия изток и Северна Африка ще регистрират през 2005 г. растеж, сравним с този през 2004 г., тъй като цените на петрола вероятно ще се понижат.

В доклада се отбелязва високият икономически ръст в САЩ и Япония (над 4 процента), който е доста над този в Европа от около 2,3 на сто.

В по-дългосрочен план Световната банка очаква развиващите се страни да постигнат по-добра макроикономическа стабилност, да се възползват от намаляването на търговските бариери и от увеличаването на инвестициите.

Авторите на доклада отбелязват, че рискови фактори за техните прогнози са високите цени на петрола, резките увеличения на лихвите, свързани с промените в дефицита по текущата сметка и публичният дефицит на САЩ, както и евентуални нежелателни последици от опитите за ограничаване на бурния растеж на китайската икономика.

Споделяне

Още от Бизнес