Световната банка създава специален тръстов фонд за управление на средствата за Ирак

Световната банка одобри вчера създаването на специален фонд, който ще управлява средствата, предоставяни от отделните страни за възстановяването на Ирак, предаде Асошиейтед прес. 24-членният изпълнителен съвет на банката вчера одобри създаването на Иракския тръстов фонд, който ще работи със средства, набирани от отделни държави.

Все още обаче няма конкретни обещания за отпускане на средства от отделни страни. В края на февруари се очаква да се проведе донорска конференция, сочат представители на банката. Според тях е възможно бързо да бъдат набрани средства за 4 начални проекта.

Сред тях са програма за връщане на децата на училище в размер на 100 милиона долара и проект за възстановяване на обществени обекти, също на стойност 100 милиона долара. Чрез тръстовия фонд банката цели да предложи помощ за Ирак, преди да учреди своя редовна програма в страната.

Подобна стъпка изисква формирането на функциониращо и международно признато правителство в Ирак, както и решаване на въпроса с дълга от 100 милиона долара, който Багдад дължи на Световната банка.

На донорската конференция в Испания през октомври на Ирак бяха обещани общо 33 милиарда долара, най-голямата част от които от САЩ - 18,6 милиарда долара. Световната банка обеща между 3 и 5 милиарда долара, а МВФ - 4 милиарда, припомня АП.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес