Световната банка ще одобри през юни $30 млн. кредит за развитие на горския сектор

Световната банка има всички аргументи да одобри финансирането на проекта "България - развитие на горския сектор" с 30 млн. долара и това вероятно ще стане през юни, на директорски съвет на банката. Това съобщи Герхард Дитерле, ръководител на мисията на Световната банка у нас, цитиран от БТА.

Експертите на банката са оценили положително подготовката на проекта и са препоръчали финансирането му. Като условие за отпускане на заема Дитерле обаче посочи приемането от парламента на закона за създаване на Национална горска компания, за което има постигнато принципно съгласие.

На общ брифинг заместник-министърът на земеделието и горите Меглена Плугчиева уточни, че проектозаконът за Националната горска кампания вече е минал през правителството и предстои разглеждането му в Народното събрание. Там обаче чакали още 29 приоритетни проектозакона с особена важност за евроинтеграцията.

Освен 30-те млн.долара кредит от Световната банка, за проекта са планирани и 7.7 млн. долара безвъзмездна помощ от глобалния екофонд и 1 млн. евро по програма ФАР за горския сектор. Българското участие е 17 млн. долара.

Новост в проекта са 4 млн.долара инвестиции, насочени към защитените територии.

По думите на Герхард Дитерле, заемът ще стане ефективен от септември т. г., но някои от предвидените в него дейности могат да започнат изпълнението си и преди това.

Споделяне

Още от Бизнес