Световната банка ще подпомага управлението на инвестиционните програми в България

Световната банка в голяма степен ще търси да подкрепи укрепването на капацитета в страната, особено що се отнася до управлението на инвестиционните програми в страната, заяви постоянният представител на Световната банка у нас Оскар де Брун Копс пред БНР.

Той заяви, че ще се търсят начини за облекчаване на достъпа до финансиране за частния сектор, за публичните услуги, като и нови финансови инструменти, които ще използват възможностите и на другите партньори в групата на Световната банка - Многостранната агенция за гарантиране на инвестиции и Международната финансова корпорация.

"В идната година се надяваме да приключат и някои от инвестиционните проекти, като тези в развитието на селските региони и пътната инфраструктура и с времето ще търсим по-гъвкави пътища за подкрепа на бюджета в приоритетните програми като образование, здравеопазване, инфраструктура и развитие на селските региони", каза Оскар де Брун Копс.

Той обясни, че важна част от тази програма за подпомагане ще бъде изграждането на капацитета. Според него това ще бъде една от най-трудните точки, която България трябва да преодолее по пътя си към Европейския съюз.

Той обясни, че Световната банка ще се опита да съгласува подкрепа си с нуждите на страната в рамките на процеса на присъединяването ни към ЕС, за да може да ни бъде полезна при усвояването на европейските фондове.

Споделяне

Още от Бизнес