Заради кризата в Украйна, зимата в САЩ и политически битки в редица държави

Световната банка снижи прогнозите си за глобалния растеж

За България се запазват очакванията за ръст от 1.7 на сто през тази година

Световната банка снижи прогнозите си за глобалния растеж

Кризата в Украйна, суровата зима в САЩ, политическите борби в няколко държави със средни приходи, както и икономическото пребалансиране на Китай са понижили перспективите пред растежа на световната икономика и затова Световната банка е снижила прогнозите си за глобалния ръст, предадоха световните агенции, след като във вторник късно вечерна международната финансова институция публикува анализа си.

 

Нейните очаквания са глобалният растеж през 2014 г. ще бъде 2.8 процента, което е понижение спрямо прогнозирания през януари ръст от 3.2 на сто. Все пак това е повече от миналогодишния ръст от 2.4%.

 

Икономиката на Украйна през текущата година ще понесе тежък спад, който след това ще последва постепенен растеж. Засилването на санкциите на Европейския съюз спрямо Русия ще се отрази отрицателно на руската, но и на европейската икономика,

 

За България Световната банка запазва предишната си прогноза за ръст от 1.7 на сто за текущата година и съответно 2,4 на сто и 2,8 на сто за 2015 г. и 2016 година, се посочва в доклада. Тези очаквания съвпадат с прогнозата на ЕК, но са под заложения от правителството ръст от 1.8 на сто.

 

За Румъния прогнозите са подобрени и се очаква икономиката ѝ да нарасне с 2.8 на сто при прогноза през януари от 2.5 процента, предаде агенция Медиафакс.

 

За по-богатите държави се очаква растеж от 1.9 на сто през 2014 година, което е понижение спрямо 2.2 процента в прогнозата от януари. Очаква се растежът да се ускори до 2.4 на сто през 2015 г. и до 2.5 на сто през 2016 година.

 

За еврозоната прогнозата е за увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) с 1,1 на сто през текущата година, каквато бе и предишната прогноза на СБ.

 

Икономиката на САЩ, която се сви с 1 на сто през първото тримесечие отчасти заради суровата зима според най-новите оценки, вероятно ще нарасне с 2.1 на сто през 2014 година. През януари прогнозата бе за увеличение на БВП с 2.8 на сто. Като цяло според СБ финансовото здраве на икономиките се е подобрило и в момента финансовите условия са необикновено добри, според СБ.

 

Икономиките на развиващите се страни все още нарастват по-бързо от по-богатите икономики, но въпреки това са се насочили към "година на разочароващ растеж", отбелязва ДПА.

 

Световната банка понижи прогнозата си за развиващите се икономики до 4.8 процента спрямо от 5.3 на сто, очаквани в доклада от януари. "Нивата на растеж в развиващия се свят остават твърде скромни, за да бъдат създадени работните места, които са необходими за подобряване на живота на най-бедните 40 процента от населението", каза президентът на СБ Джим Йон Ким.

 

Страните трябва да инвестират по-бързо и повече във вътрешни структурни реформи, за да стимулират растежа до "равнищата, необходими, за да се изкорени крайната бедност в нашето поколение", смята той.

 

"Все още обаче не сме се измъкнали напълно. Сега е време да се приготвим за следващата криза", предупреди Джим Йон Ким.

 

Според данните в доклада през 2013 г. украинската икономика е отчела нулев растеж, а през текущата година може да се срине с минус 5 процента. Сред ключовите фактори, влошаващи прогнозата спрямо януари 2014 година, според авторите на анализа са загубата на достъп до най-големия износен пазар – руския, рязкото повишаване на цените на внасяния газ и поевтиняването на стоманата и пшеницата, които са основните износни стоки на Украйна.

 

Обезценяването на националната валута, шоковете, свързани с доставките на газ от Русия, както и ликвидирането на топлинните субсидии, действащи в страната, ускоряват темпа на инфлация, подкопават доходите на гражданите и потискат потребителското търсене. Освен това слабият банков сектор ограничава развитието на кредитите и инвестициите дори при условие, че все пак беше избегната криза в този сектор, според анализаторите на СБ.

 

Същевременно експертите на институцията в средносрочен план очакват немалък икономически растеж, който обаче няма да успее да покрие изцяло срива от тази година. За 2015 г. се прогнозира растеж на украинската икономика от 2,5 процента, а през 2016 г - от 4 процента.

 

Засилването на санкциите на Европейския съюз спрямо Русия ще се отрази отрицателно на руската, както и на европейската икономика, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирайки прогнозата на СБ. "Търканията между Русия и Украйна доведоха до ограничени санкции (спрямо Москва) от САЩ и ЕС. Потребителските и финансовите пазари извън тези държави засега не са усетили сериозно влияние от събитията", установява документът.

 

Сега приходите на Русия от продажба на петрол са 9 процента от общия брутен вътрешен продукт (БВП) и 25 процента от бюджетните приходи. Загубата на европейския пазар за износ може да доведе до понижаване на на тези показатели с 10 процента от обема на БВП, очакват анализаторите.

 

За 2014 г. се очаква растеж на руската икономика от 0.5 на сто, която според предварителни оценки през 2013 г. е нараснала с 1,3 на сто. За 2015 г. и 2016 г. се очаква ускоряване със съответно 1,5 на сто и 2,2 на сто.

 

Икономиките на страните от Общността на независимите държави (ОНД) също са изправени пред сложен период. "Сред развиващите се страни от ОНД се наблюдава забавен темп на икономически растеж", посочва докладът.

 

Сред основните фактори, довели до това положение, са забавеното развитие в държавите, основни търговски партньори (най-вече Русия и Китай - бел. ИТАР-ТАСС), геополитическите търкания, поевтиняването на металите и минералите", отбелязват експертите на СБ.

Споделяне

Още от Свят