Световната банка замрази финансиране на проекти за Афганистан

Световната банка замрази финансиране на проекти за Афганистан

Световната банка (СБ) преустанови финансирането на проекти в Афганистан във връзка с прехода на властта в ръцете на ислямисткото движение "Талибан".

"Ние сме дълбоко загрижени от ситуацията в Афганистан и от нейното влияние върху бъдещото развитие на страната, особено що се отнася до перспективите за жените", посочи говорител на банката.

Той добави, че по-нататъшните стъпки на Световната банка ще бъдат съгласувани с международната общност и че основната цел в момента е търсене на начин за запазване на постигнатия в Афганистан напредък и подкрепата за населението на страната.

Афганистан е сред най-бедните държави в света. Средствата, които предоставя Световната банка, играеха важна роля при финансирането на проекти за развитието на страната. По данни СБ, от 2020 г. до април 2021 г. за подобни цели са предоставени около 5 млрд. долара, съобщи "Дойче веле".

Международният валутен фонд обяви на 19 август, че прекратява сътрудничеството си с Афганистан, като обясни това свое решение с неопределената политическа ситуация в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят