Световната икономика се възстановява неравномерно

Световната икономика е във фазата на възстановяване, като през тази година икономическият растеж в света ще бъде 3,2 процента, а през 2004 г. - 4,1 на сто, но това възстановяване е неравномерно и нестабилно, защото САЩ теглят нагоре, а еврозоната - надолу, се посочва в публикувания днес доклад на МВФ "Световни икономически перспективи", цитиран от Франс прес, Ройтерс и Асошиейтед прес.

МВФ не променя прогнозите си за световния растеж в есеннния си доклад в сравнение с направените в публикувания през април доклад "Световни икономически перспективи". Днес има все повече признаци на възстановяване на световната икономика, но неговите темпове и стабилност остават несигурни, подчертава МВФ.

Световният икономически растеж би трябвало да се ускори след края на войната в Ирак, благодарение на бюджетните и монетарните мерки, особено в САЩ, както и на очакваното понижаване на цените на петрола.

Фондът не очаква покачване на краткосрочните лихви преди 2004 г. Промишленото производство и нарастването на търговията обаче остават слаби заради продължаващата геополитическа несигурност, остатъчния ефект от спукването на "борсовия балон", както и на атипичната пневмония, което важи най-вече за Азия, се посочва в доклада на МВФ.

По БТА

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?