Между 2007 и 2011 г.

Световната търговия с оръжия се е разраснала с 24%

С 24 на 100 се е разрастнала световната търговия с оръжия в последните четири години, сочи доклад на Стокхолмския институт за изследване на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА в понеделник. Данните са сравнени със ситуациията в периода 2002 – 2006 г.

Индия е най-големият вносител на оръжия в света, а Съединените щати и Русия имат дял от 50 процента в световната търговия на оръжия през последните години. Индия е внесла 10 на сто от глобалните трансфери на оръжия. 80 на сто са руски, останалите са от Великобритания и Израел.

"Покупките на оръжия от Индия са мотивирани от редица фактори - съперничеството с Пакистан и Китай, вътрешните конфликти и тероризмът, както и усилията на Делхи да разшири военноморските си способности", коментира пред ДПА Марк Бромли от СИПРИ.

Другите четирима най-големи вносители за изследвания период също са в Азия - Южна Корея, Пакистан, Китай и Сингапур. Сирия е внесла около шест пъти повече оръжия в изследвания период. Русия е доставила 72 на сто от оръжията, внесени от режима на президента Башар ал Асад, показва още докладът на организацията.

Базата данни на СИПРИ за глобалната търговия с оръжия не включва малките оръжия. В нея са отразени обемите, но тя не обхваща финансовата стойност на продажбите, посочва още ДПА.

Споделяне

Още от Свят