Световни компании вече са достъпни за инвеститорите чрез БФБ

Българска фондова борса пуска нов пазар - BSE International

Световни компании вече са достъпни за инвеститорите чрез БФБ

Българите вече могат да инвестират директно в акции на известни международни компании чрез новия пазар на БФБ – BSE International.

Той стартира днес и на него се търгуват акции на близо 100 световни компании. Сред тях са Apple, Microsoft, Facebook, IBM, Intel, Cisco, 3М, Siemens, General Electric Co., Tesla, VOLKSWAGEN, BMW, Daimler AG, BNP Paribas, JPMorgan Chase, SOCIETE GENERALE, Visa, MasterCard Incorporated, Deutsche Bank AG, Commerzbank AG, ALLIANZ, DEUTSCHE LUFTHANSA AG, AIRBUS, Air France KLM, Boeing, Pfizer, MERCK, FRESENIUS MEDICAL CARE AG, Bayer AG, Deutsche Telekom AG, NOKIA, AMAZON.COM, ADIDAS N AG, Disney, Netflix, Coca-Cola, McDonald’s и други, съобщи БФБ.

Инвеститорите могат да влагат и в борсово търгувани фондове (ЕТФ-и), които следват движението на индекси като DAX, S&P 500, FTSE All-World, NASDAQ-100, STOXX Europe 600 и други.

"Търговията на международни компании-сини чипове увеличава инвестиционните инструменти на БФБ, с което борсата става по-привлекателно място за търговия. Акциите листнати на BSE International са постоянно котирани от маркет-мейкър, което ги прави лесно достъпна и ликвидна инвестиционна възможност за пазарните участници", казва доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

Това става възможно благодарение на технология за търговия на Deutsche Börse и нейната международна клиентска мрежа. Като глобален доставчик на пазарна инфраструктура, Deutsche Börse е едновременно технологичен партньор за други борси, а също така предлага на клиентите широка мрежа, която да ги подкрепя в техните проекти за развитие.

"Точно както направихме в случая за Българската фондова борса, ние подкрепяме нашите партньори в изпълнението на проекти чрез предоставяне не само на услуги, но и на експерти от нашата мрежа, и чрез поемане на централната координация на проектите от техническа страна", казва Алексей Ройтбург, архитект на решения за партньорски борси на

Deutsche Börse Group.

БФБ използва търговските платформи на Deutsche Börse от 2008 г., а модерната T7 от 2019 г.

По отношение на търговията и сетълмента на сделките страна по сделките на BSE International е TradeGate, която е маркет-мейкър по всички регистрирани на пазар BSE International емисии и ще осигурява ликвидност. Същинското прехвърляне на инструментите става в Clearstream Banking S.A., Люксембург между Централен депозитар и TradeGate.

Централен депозитар води регистрите на притежателите на финансови инструменти при сделки сключени на БФБ. Времетраенето на търговските сесии не се променя.

Българска фондова борса е лицензирана да извършва дейност като фондова борса на 9 октомври 1997 г. Предметът на дейност на дружеството включва организиране на търговия с ценни книжа и други финансови инструменти; организиране и поддържане на информационна система за търговия с ценни книжа.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?