Световни лидери отбелязаха 100 години от края на Първата световна война

Световни лидери отбелязаха 100 години от края на Първата световна война

Над 70 световни лидери се събраха при Триумфалната арка в Париж на тържествена церемония по случай 100 години от края на Първата световна война, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Русия Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел и десетки монарси, президенти и премиери от Европа, Африка, Близкия изток отбелязаха заедно с френския президент Еманюел Макрон момента, в който оръжията замлъкнаха в Европа преди един век.

Церемонията започна с малко закъснение, след 11 ч. местно време, когато камбаните започнаха да бият, отбелязвайки момента на подписване на примирието, но тогава лидерите още бяха на път към Триумфалната арка, отбелязва Асошиейтед прес. Те преминаха пеша до мястото на церемонията под дъжда в Париж.

Само американският президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин пристигнаха на мястото със собствен транспорт, а не пеша с останалите лидери.


Френската полиция спря две протестиращи жени, които се опитаха да стигнат до кортежа на американския президент Тръмп.

Президентът Тръмп се поздрави с френския си колега Макрон, канцлера Меркел и краля на Мароко Мохамед Шести. Президентът Путин, който пристигна последен, също се ръкува с Макрон, Тръмп и Меркел.

Френският президент Еманюел Макрон призова световните лидери да се борят за мира в словото си на церемонията в Париж.


Снимката е от фейсбук профила на българския президент Румен Радев, който също участва в церемонията в Париж..

"Да обединим нашите надежди, вместо да противопоставяме страховете си", заяви Макрон пред събралите се пред Триумфалната арка.

"На 11 ноември 1918 г. в 11 часа сутринта преди сто години в Париж и в цяла Франция забиха камбаните, възвестяващи за примирието след четири дълги и кръвопролитни години на война. Това е било отдавна, но ни се струва, че е било вчера. Следите от тази война никога не трябва да се забравят, нито в Европа, нито в останалия свят ", заяви Макрон.

Преди речта на Макрон младежи прочетоха спомени и писма от деня на примирието, а Младежкият оркестър на ЕС изпълни "Болеро" на Равел.

На церемонията в Париж присъства и българският президент Румен Радев. По-рано в неделя на профила му във Фейсбук бяха публикувани снимки от официалната вечеря в събота вечер, която предшества церемонията в неделя. Сред тях е и снимка с президента на САЩ Доналд Тръмп. В публикацията не се споменава за какво са говорили двамата президенти.

По-късно в профила на държавния глава беше пусната и фотография на Радев и съпругата му Десислава с руския президент Путин. Тя е направена по време на церемонията в Париж.

Бляскав символ или фотография на последния миг на единство

По-късно започна световен форум за мир в Париж.

"Историята несъмнено ще съхрани спомена за 84 държавни и правителствени лидери, които се събраха в мир под Триумфалната арка, макар до вчера да представляваха воюващи страни", каза френсиякт президент Макрон при откриването на форума. "Но онова, което остава несигурно в бъдеще, е начинът, по който ще бъде интерпретиран този спомен. Ще бъде ли той бляскав символ за траен мир между държавите, или напротив - фотография на последния миг на единство преди светът да затъне в нов хаос? Това зависи само от нас", продължи френският президент.

След него германският канцлер Ангела Меркел заяви, че европейският проект за мир, възникнал след 1945 г., днес е застрашен от възхода на национализма и популизма, предаде Франс прес. "Виждаме добре, че международното сътрудничество, мирното равновесие между интересите на едните и другите, и дори европейският проект за мир отново са поставени под въпрос", каза Меркел при откриването на форума.

"Мирът, който имаме днес и който понякога ни изглежда гарантиран, съвсем не е гарантиран и ние трябва да се борим за него", продължи канцлерът на Германия. Намеквайки за политиката на президента Доналд Тръмп "Америка на първо място" и за скептичното му отношение към многостранното сътрудничество, Меркел предупреди, че "липсата на комуникация и нежеланието за компромис" могат да имат пагубни последици.

Изказване по време на форума имаше и българският президент Румен Радев. В него той представи инициативата за Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа. Той трябва да работи за по-равномерно разпределение на научния потенциал в Европа, да предоставя възможности на младите хора от Югоизточна Европа за включване в екипи за научни изследвания на Балканите. По думите му, също така той ще намали значително и "изтичането на мозъци". За Радев е важен самият факт, че обединяването на вече десет балкански държави около проекта показва, че регионът излиза от негативното наследство от миналото. "Философията, че можем да постигаме определени цели само със сътрудничество, вече става част от регионалната политическа култура", посочи държавният глава.

Церемония в Лондон

Междувременно германският президент Франк-Валтер Щайнмайер участва в церемонията в Лондон по случай края на Първата световна война. Той положи венец на военния мемориал Кенотаф в центъра на британската столица, предаде ДПА.

Щайнмайер е първият германски лидер, включил се в британската церемония в памет на загиналите. Той полага венеца "от името на германския народ в исторически акт на помирение", заяви британското правителство преди церемонията.

Щайнмайер пристигна заедно с принц Чарлз, който положи първия венец от името на майка си, 92-годишната кралица Елизабет Втора, която наблюдаваше церемонията от балкон наблизо.

100-годишнината от края на Първата световна война беше отбелязана и в София с камбанен звън.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?