Световни лидери отбелязаха 80 години от началото на Втората световна война

Сн. Ройтерс

Световните лидери отбелязаха в Полша 80-годишнината от началото на Втората световна война. Церемониите започнаха по тъмно тази сутрин в малкия град Велюн, където на 1 септември 1939 година е една от първите бомбардировки. Речи произнесоха полският президент Анджей Дуда и германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер.

Дуда определи конфликта като най-голямата касапница в историята.

"Светът изстрада тази касапница, за да научи ужасяващ урок. Урок, който струваше живота на десетки милиони обикновени хора по света, граждани, хора, които не са участвали в боеве, невъоръжени хора", заяви той. Дуда призова събралите се световни лидери да не си затварят очите днес за империалистическите тенденции и насилствените промени на границите. Той спомена за агресиите срещу Грузия и Украйна, без да назовава Русия като агресора, отбеляза Асошиейтед прес.

Щайнмайер поиска прошка на поляците за конфликта. "Близо 6 милиона поляци загиват във войната, убила над 50 милиона души, сред които шест милиона евреи", припомни той.

Представители на около 40 страни са поканени на основната церемония във Варшава.

Американският президент Доналд Тръмп отмени участието си в последния момент заради урагана Дориан.

Руският му колега Владимир Путин не беше поканен заради анексирането на Крим през 2014 година. От външното министерство в Москва заявиха, че именно Съветският съюз е разгромил нацизма, освободил е Европа и е спасил от унищожение европейската демокрация.

На церемонията във Варшава присъстват десетки представители на други страни, сред които вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, канцлерът и държавният глава на Германия Ангела Меркел, както и българският президент Румен Радев.

Полски войници изпяха химна на Полша и издигнаха националния флаг на площад "Пилсудски" - голямо пространство в центъра на града, сравнено със земята от германските войски през войната. Сега на площада се намира Гробът на незнайния воин, срещу който се издига голям християнски кръст.  

Споделяне

Още от Свят