Световни организации призоваха за спешна ваксинация в бедните държави

Световни организации призоваха за спешна ваксинация в бедните държави

Богатите държави, които са напреднали във ваксинацията на населението си срещу коронавируса, трябва да предоставят спешно ваксини на по-бедните нации. Това казват ръководителите на Световната здравна организация, Световната търговска организация, Международния валутен фонд и Световната банка в колективен призив към производителите на ваксини срещу Covid.

Те искат производителите да дадат приоритет на доставките за по-бедните страни.

"В областта на ваксините ключово ограничение е острият и тревожен недостиг на доставки за страните с ниски и средни доходи. Призоваваме държавите с напреднали програми за ваксинация срещу Covid-19 да пренасочат колкото е възможно повече от договорените им дози ваксини за Covax, AVAT (Африканския тръст за придобиване на ваксини) и страните с нисък и средно-нисък доход“, се казва в призива.

Четирите международни организации създадоха обща работна група по ваксините, терапията и диагностиката на Covid-19 за развиващите се страни. Целта е да се идентифицират и отстранят пречките пред производството на препаратите.

Повече от 4 милиарда дози ваксини срещу Covid-19 са приложени в световен мащаб. В страните с високите доходи са приложени средно 98.2 дози на 100 души. В страните с най-ниски доходи числото пада до 1.6 ваксини на 100 души.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?