Световни протести срещу глобалното затопляне започнаха от Сидни

Световни протести срещу глобалното затопляне започнаха от Сидни

Стотици хора, сред които много ученици, излязоха по улиците на Сидни, въпреки гъстия токсичен дим от околните пожари, за да участват в демонстрация по призива на шведската екоактивистка Грета Тунберг, предаде Франс прес. Те поставиха началото на нова серия от петъчни протести в целия свят срещу глобалното затопляне и недостатъчните действия за намаляване на парниковите емисии.

В Сидни демонстрантите се събраха пред централата на управляващата Консервативна партия, която те обвиняват, че омаловажава заплахата от глобалното затопляне.

Протестът придоби по-особен обрат в страната, където от началото на сухия сезон бушуват стотици пожари, опустошаващи щатите Нов Южен Уелс и Куинсланд. От началото на октомври шестима души загинаха, а стотици къщи и 1,5 милиона хектара бяха изпепелени от огнената стихия. Премиерът на Австралия Скот Морисън отхвърли гневно връзката между тези пожари и климатичните промени. Неговото правителство е пламенен защитник на много мощната и доходоносна австралийска минна промишленост.

"Бездействието на нашето правителство относно климатичната криза увеличи мащабите на пожарите", казва Шиан Бродерик, която е един от организаторите на протестното движение. "Населението страда. Общини като нашата страдат, а лятото дори не е започнало", допълва тя.

Австралия, която има 25 милиона жители, намали емисиите си на парникови газове повече, отколкото най-големите замърсители на планетата. Но страната си остава един от най-големите износители на въглища в света.

Подобни протестни акции има днес в Мелбърн и други австралийски градове, както и в редица градове в други страни по света. Миналия месец милиони хора протестираха по света в рамките на петъчните стачки за климата.

Новите протести са в навечерието на международната конференция за климата, която започва в Мадрид на 2 декември.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?