Световните борси на червено, в Китай търговията на акции спря

Сорос: Възможно е повторение на кризата от 2008 година

Световните борси на червено, в Китай търговията на акции спря

Основните индекси на водещите фондови борси в Европа и САЩ останаха в червената територия при откриването на търговията в четвъртък. Причината е сривът на борсите в Китай, където търговията бе спряно малко след старта ѝ заради силен спад на котировките със 7 на сто.

Това принуди Китай да спре временно от утре системата за автоматично изключване при резки колебания на борсата. Тя бе използвана два пъти тази седмица, включително и днес, което доведе до преждевременно затваряне на китайските пазари след срив на котировките с над 7 на сто.

Котировките се понижиха силно и в днешната ранна сесия на Уолстрийт, след като опасенията за китайската икономика и поевтиняването на петрола се засилиха.

Промишленият индекс Дау Джоунс се сви с цели 275 пункта или 1,6 на сто до 16 637 пункта.
По-широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500 изгуби 30 пункта или 1,5 на сто и до равнище 1960 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Насдак спадна с 89 пункта или 1,9 на сто до 4746 пункта.

Цените на петрола откриха официалната сесия в Ню Йорк със значително понижение, очевидно попадайки в низходяща спирала, предизвикана от безпокойството за Китай и поддържана от спекулативните движения, съобщи Франс прес.

Американският лек суров петрол с доставка през февруари поевтиня с 83 цента до 33,14 долара за барел на Нюйоркската търговска борса.

Токийската фондова борса също беляза спад от 2.33 процента, следвайки понижението на Уолстрийт от предишния ден. Цените на петрола продължават пореден ден свободното си падане на фона на слабо търсене и свръхпредлагане, предадоха световните агенции.

Франкфуртският DAX изгуби 3.1 на сто от стойността, на която закри в сряда, и се понижи до 9897,39 пункта, спадайки под символичния праг от 10 000 пункта за първи път от октомври. Парижкият САС 40 се сви с 3 на сто при откриването на търговията. Лондонският индекс FTSE-100 отстъпи с 1.93 на сто.

Индексите на фондовите борси в Стокхолм, Осло и Хелзинки също се понижиха с близо 4 на сто към средата на сутрешната търговия, повлияни от опасенията за последиците от борсовата криза в Китай за скандинавските икономики.

Сорос: Инвеститорите да са много внимателни

Спадът на европейските пазари е логично продължение на спирането на търговията на борсите на континентален Китай заради силен спад на котировките, дошъл след паническо оттегляне на инвеститорите заради обявено от китайската централна банка понижение на курса на юана спрямо долара с 0.51 на сто до минимална стойност от август 2015 година или 6.5646 юана за един долар.

"Силното понижение на юана превиши очакванията на инвеститорите, които започват да се страхуват от изтичане на капитали", отбеляза китайски анализатор на пазара, цитиран от ТАСС.

По този повод милиардерът Джордж Сорос прогнозира, че е възможно да се повтори кризата от 2008 година и предупреди, че инвеститорите трябва да бъдат много предпазливи.

Китай се опитва да намери нов модел на растеж и обезценяването на валутата му пренася проблеми към останалата част на света, заяви Сорос на икономически форум в Шри Ланка, цитиран от Блумбърг.

Срив на борсите и на валутните резерви на Китай

Индексът на Шанхайската фондова борса изгуби 7.3 на сто. Борсата в Шънчжън отчете още по-големи загуби – 8.3 на сто, което доведе до затваряне на борсите до края на деня, както предвижда въведен от началото на годината регламент, определящ правилата на борсите.

В четвъртък Китайската централна банка съобщи, че валутни резерви на страната, които са най-големите в света, са намалели със 107.9 милиарда долара през декември до 3.33 трилиона долара. Това е най-големият месечен спад на китайските валутни резерви досега. Пазарите очакваха валутните резерви да бъдат на равнище 3.40 трилиона долара през декември.

Китайските валутни резерви са се свили с 512.66 милиарда долара през 2015 година, което е най-голямото годишно понижение.

На минус приключи и борсата в Токио, където водещият индекс Никкей-225 изгуби 2.33 на сто в края на търговете в четвъртък, приключвайки четвърта поредна сесия в червената зона, следвайки спада на китайските борси, на петролните котировки и понижението на водещите индекси на Уолстрийт вчера, предаде Франс прес.

Сесията бе по-оживена в сравнение с предходните три, като на най-големия пазар в Азия днес бяха изтъргувани 2.37 милиарда акции. На валутния пазар в Токио курсът на долара мина под прага от 118 йени за първи път от август 2015 година (спрямо 118.75 йени в сряда при закриването). Еврото поевтиня до 127.65 йени.

Цените на петрола продължават да падат

Ескалиращото в последните дни напрежение между Саудитска Арабия и Иран не успява да окаже подкрепа за петролните цени, тъй като според редица анализатори то слага край на спекулациите, че страните-членки на ОПЕК (сред които са и двете държави) могат в скоро време да постигнат споразумение относно съкращаване на добивните квоти в опит да стабилизират пазара на "черното злато".

Дори оповестените вчера слаби данни за седмичните петролни запаси в САЩ не успяват да отслабят напрежението на петролните борси. Снощи Енергийната информационна администрация (EIA) отчете понижение на американските петролни запаси за седмицата до 1-ви януари с 5,085 млн. барела при прогноза за тяхно повишение с 500 хиляди барела.

Така в четвъртък цената на фючърсите с доставка през февруари на петрола сорт Брент се понижиха с около 5% до 32.16 долара за барел – най-ниско ниво от април 2004 година, преди да последва известен опит за стабилизация около 32.70 долара за барел. Фючърсите на американския лек суров петрол също се сринаха с над 5% до 32.10 долара за барел – най-ниско ниво от края на 2003 година, след което последва плах отскок към 32.40 долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес