Световните борси отново тръгнаха надолу

Очертава се нова тежка седмица на пазарите, очакващи вдигане на лихвите в САЩ и притеснени от китайската икономика

Световните борси отново тръгнаха надолу

Световните финансови пазари изглежда са изправени пред нова тежка седмица, след като в понеделник борсите отново тръгнаха надолу. Крак повлякоха азиатските индекси, последвани от европейските, а накрая на червено отвори и Уолстрийт. Напрежението на пазарите е заради опасенията на инвеститорите, че Управлението на Федералния резерв на САЩ ще вдигне основните лихви от септември, както и заради притесненията от продължаваща слабост на китайската икономика.

Нестабилната ситуация около двете най-големи икономики в света паникьосаха пазарите миналата седмица. Изглежда те ще отбележат най-тежкия месец за последните три години, пише Ройтерс в понеделник.

"В момента на пазарите е като да ходиш по стъкло. Китай изглежда ще продължи да е централна тема, но днес фокусът е по-скоро върху нивата на американските лихви", коментира Джеймс МакГлей, изпълнителен директор на австралийска брокерска къща.

В крайна сметка, след азиатските и европейските борси, и акциите в ранната търговия на Уолстрийт поевтиняха. Промишленият индекс Дау Джоунс изгуби 0.8 на сто от стойността си, по-широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500 се понижи с 0.7%, а индексът на високотехнологичните дружества Насдак отстъпи с 0.4 процента.

Котировките на петрола също се понижиха малко след откриването на официалната сесия на Нюйоркската търговска борса след силното повишение миналата седмица и на фона на възобновеното безпокойство за търсенето в Азия, информира Франс прес.

Американският лек суров петрол с доставка през октомври поевтиня с 55 цента до 44.67 долара за барел на Нюйоркската търговска борса, след като поскъпна с 11 процента през петте предходни сесии, което бе най-силното повишение на котировките му от четири години и половина.

Преди това акциите в Китай рязко поевтиняха след значителните печалби в края на миналата седмица, а същото време правителството наложи строги мерки за ограничаване на "неверни слухове" във връзка с борсовия срив, предаде ДПА.

Водещият композитен индекс на Шанхайската фондова борса потъна с над 3% при откриването на търговията и запази спада и следобед. В последно време индексът загуби всичките си печалби, натрупани през 2015 година, което предизвика паническо разпродаване на акции от инвеститорите по света.

Повод за новите трусове на азиатските борси даде и информация на "Файненшъл Таймс" според която китайското правителство е решило да се откаже от опитите за повишение на фондовия пазар в страната чрез покупки на акции в голям размер и вместо това ще увеличи усилията си да намери и да накаже заподозрените в "дестабилизация на пазара". През уикенда стана ясно, че китайските власти разследват близо 200 лица за разпространение на неверни онлайн слухове, целящи да предизвикат трусове на китайските пазари на акции.

В същото време "Голдмън Сакс" (Goldman Sachs) понижи прогнозата си за ръста на китайската икономика в следващите три години. За догодина вече се чака повишаване до 6.4 на сто при предишни очаквания за 6,7%, за 2017 г. прогнозата е коригирана на увеличение на БВП с 6.1% спрямо предишните очаквания за растеж с 6.5%, и забавяне на растежа до едва 5.8% през 2018 г. при стара прогноза за ръст от 6.2%.

Композитният индекс на по-малката борса в Шънчжън и индексът ChiNext, който проследява технологични и други компании с растеж, също се понижиха с над 3 процента.

Водещият индекс Никкей-225 на Токийската фондова борса също силно се понижи в края на търговията в понеделник след неблагоприятни статистически данни от Япония и на фона на несигурността кога Управлението за федерален резерв на САЩ ще повиши водещите си лихви, информира Франс прес. Сесията бе много активна с 2.47 милиарда изтъргувани акции и спад от 1.28 на сто на Никкей.

При закриването доларът се търгуваше за 121.15 йени, което е лек ръст спрямо курса в края на петъчната сесия. Еврото леко отстъпи до 136.16 йени.

Водещите фондови борси в Европа също стартираха в червената зона търговията в понеделник. Франкфуртският DAX спадна с 0.94 на сто след разочароващите данни за японското промишлено производство. В Париж САС 40 изгуби 0.83 и двата индекса са на път да отчетат най-лошия си месец от четири години.

Пазарите във Великобритания, включително и Лондонската фондова борса, днес са затворени поради летен банков празник.

Акциите на Уолстрийт приключиха с предимно възходяща тенденция миналата седмица след силни колебания, но тепърва предстои отварянето на пазарите в САЩ.

Междувременно китайските власти наказаха общо 197 души за разпространение на "слухове" в интернет, свързани с пазарния срив напоследък, както и за фатални експлозии в химически склад.

Сред наказаните са хора, които са публикували в акаунтите си в социалните мрежи съобщения от рода на "мъж се самоуби в Пекин заради борсовия спад", се посочва в неделно изявление на министерството на обществената сигурност.

Финансовият репортер Ван Сяолу, осем брокери от Си Ай Ти Ай Си секюритис (CITIC Sevcurities) и официални представители на борсите са сред арестуваните за разпространение на слухове, според информация на държавната агенция Синхуа.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?