Световните борси се съвзеха след кратката паника

Световните борси се съвзеха след кратката паника

Водещите борсови пазари по света се съвзеха след кратката паника, довела до спадове в петък и понеделник.

След лош старт и последвали колебания вторник приключи положително на американския пазар. Уолстрийт отново тръгна нагоре със силно повишение на водещите си индекси. Промишленият индекс Дау Джоунс нарасна с 2.33 на сто и закри на равнище 24 912.77 пункта, като възстанови половината от загубеното в понеделник.

Въпреки това пазарът остава силно волатилен. Преди Дау Джоунс да премине на зелено имаше няколко обрата. Търговията започна с понижение от над 2%, но след това последва силно възстановяване. Така, за по-малко от половин час в началото на вчерашната сесия индексът се люшкаше от -2.3 на сто до +1.5 на сто, след което амплитудата на колебанията намаля. В понеделник Дау Джоунс отчете спад от 4.6 на сто.

По-широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500, който в понеделник се срина с 4.1 на сто, във вторник последва траектория, подобна на движението на Дау Джоунс, за да приключи с повишение от 1.74 на сто до 2695.14 пункта.

Индексът на високотехнологичните дружества Насдак прибави 2.13 на сто до 7115.88 пункта.

В сряда водещият индекс на Токийската фондова борса Никкей-225 закри търговията с повишение от 0.16 на сто, след като през сесията отчете скок от над 3 на сто, отразявайки колебанията на инвеститорите между облекчението след силното повишение на Уолстрийт във вторник и предпазливостта, предаде Франс прес.

Никкей-225, който изгуби 2.55 на сто в понеделник, а след това 4.73 на сто във вторник на фона на паниката, която бе обзела инвеститорите, днес прибави 35.13 пункта и закри при стойност 21 645.37 пункта.

Според водещи анализатори волатилността на пазара ще остане висока през следващите дни. Сътресението на "Уолстрийт" съвпадна с встъпването в длъжност на Джероум Пауел, новият президент на Федералния резерв (централната банка на САЩ).

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?