Световните лидери постигнаха съгласие за бъдещ Ирак

САЩ и Великобритания спечелиха единодушна подкрепа в Съвета за сигурност на ООН, който с 15 гласа "за" одобри новата резолюция за управлението на Ирак след предаването на властта на 30 юни.

Американският президент Джордж Буш нарече вота "голяма победа" за Ирак, а британският премиер Тони Блеър предупреди бунтовниците, че вече са изправени срещу "обединения свят".

Планът урежда връзките между бъдещото иракско правителство и чуждите сили - въпрос, който Франция и Русия настояваха да се изясни детайлно преди да дадат подкрепата си за документа.

В същото време кюрдските лидери в Ирак заплашиха с оставки, тъй като резолюцията не гарантира Кюрдска автономия.

Постигането на съгласие по окончателния проект стана възможно, след като Вашингтон и Лондон направиха няколко поправки в текста, който първоначално срещна съпротива сред държавите, които бяха против войната в Ирак.

Резолюция 1546 урежда правомощията и ограниченията на новото преходно правителство в Ирак. То поема властта от американската администрация на 30 юни.

Иракският външен министър Хошиар Зебари заяви в Ню Йорк, че резолюцията слага край на "окупацията".

Кюрдските лидери настояват за автономия

Независимо от това остават потенциални проблеми, след като кюрдските лидери в преходното правителство заплашиха с оставки, посочвайки, че бъдещата администрация, оглавявана от шиитски мюсюлмани, може да отнеме правото им на самоуправление.

Приетата през март временна конституция предвижда степен на автономност за кюрдските провинции в северен Ирак - но кюрдите са недоволни, че резолюцията на ООН не утвърждава тази позиция.

Международното разделение за Ирак е преодоляно

Британският премиер Тони Блеър определи резолюцията като "основополагащ камък за нов Ирак", а руският президент Владимир Путин каза, че е "голяма крачка напред" за иракския народ.

"Това е добра резолюция и взетите днес решения от Съвета за сигурност са важни", заяви френският посланик в ООН Жан - Марк де Саблиер и добави, че сега от иракското правителство зависи да спечели доверието на иракския народ.

Кореспондентът на Би Би Си в ООН посочва, че единодушният вот е най-ясният сигнал за това, че международната общност е постигнала обединение по най-разделителната тема.

Приемането на резолюцията беше широко приветствано от световните лидери при началото на срещата на Г-8 в сряда, която се провежда в американския курорт Сий Айлънд. Тя вече беше окачествена като идеалния старт, който можеха да получат за този форум американският президент Буш и британският премиер Блеър.

"Вярвам, че това е израз на искреното желание от международната общност, начело със Съвета за сигурност, да се обедини отново, след различията миналата година", каза генералният секретар на ООН Кофи Анан.

Тони Блеър подчерта, че гласуването в ООН изпраща ясен сигнал на онези, които искат да попречат на процеса на демократизация.

"Онези, които се опитат да спрат този процес, които опитат да продължат с тероризма и убийствата, трябва да знаят, че се изправят не само срещу иракското правителство, или многонационалните сили, или Съединените щати, или Великобритания, а срещу обединения свят", подчерта британският премиер.

Положителна оценка дадоха също и Франция и Германия, които запазват резервите си към войната в Ирак.

Един от спорните моменти по време на обсъждането беше иракското право на вето върху военните операции на международните сили начело със САЩ.

В резолюцията се подчертава, че новото правителство ще има пълен суверенитет след 30 юни.

Документът дава власт на Багдад да отпрати чуждите сили, макар че се счита за малко вероятно това да се случи.

Иракското правителство обаче не притежава право на вето върху отделните военни операции.

Документът също така предвижда:
- на 30 юни, когато приключва окупацията, временната коалиционна власт престава да съществува
- провеждане на преки демократични избори за Преходно национално събрание не по-късно от 31 януари 2005 г.
- пълно партньорство между иракските и многонационалните сили
- поставя иракските сили за сигурност под иракски контрол
Независимо от новата международна консолидация по Ирак, малцина смятат, че резолюцията ще доведе до незабавно подобрение на сигурността там.

Компромисът

Гласуването на резолюцията късно във вторник стана възможно ден след като Лондон и Вашингтон се съгласиха да включат по-подробен текст за взаимоотношенията между иракското правителство и водените от САЩ многонационални сили, като преди това документът бе интензивно обсъждан в продължение на две седмици.

Франция и Германия искаха в документа да е заложено изискването чуждите сили да искат съгласието на иракчаните за чувствителни военни операции.

Вашингтон и Лондон не се съгласиха на такъв вариант, но в резолюцията е записано, че тези операции ще се осъществяват при пълно сътрудничество.

Бъдещите иракски правителства ще бъдат консултирани "по пълния обхват на фундаментални въпроси от сферата на сигурността и политиката, включително политиката по сензитивни офанзивни операции", се казва в документа.

В резолюцията не е изрично посочено кой ще има последна дума по тези въпроси, макар че Вашингтон нееднократно заяви, че американските войски в Ирак ще бъдат под американски контрол.

Резолюцията освен това постановява, че мандатът на международните сили в страната изтича през януари 2006 година след като постоянно правителство поеме властта. Правителството ще стане известно след избори, насрочени за януари догодина.

Малко преди гласуването ираксикят външен министър Хошиар Зебари заяви пред Би Би Си, че новата резолюция ще позволи по-тясно взаимодействие по ключови проблеми на сигурността.

"Това, което имаме предвид, са наистина мащабни офанзивни военни операции, които ще имат сериозни политически последици, като тази във Фалуджа", поясни той.

"Ние смятаме, че като иракчани имаме по -добра оценка за ситуацията на място", допълни министърът.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?