Световните лидери се събират в Мюнхен за конференция по сигурността

Световните лидери се събират в Мюнхен за конференция по сигурността

Американски, руски, европейски и близкоизточни лидери се събират в петък в Мюнхен за годишната конференция по въпросите на сигурността. Българският президент Росен Плевнелиев е сред близо двайсетте държавни и правителствени лидери, които ще дойдат в столицата на германската провинция Бавария.

Сред участниците в 51-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността са украинският държавен глава Петро Порошенко, германският канцлер Ангела Меркел, американският вицепрезидент Джо Байдън, иракският премиер Хайдер ал Абади, както и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В срещата ще участват и десетки министри на външните работи и на отбраната, включително американският държавен секретар на САЩ Джон Кери, руският външен министър Сергей Лавров и иранският Мохамад Джавад Зариф.

За охраната на форума са мобилизирани 3000 полицаи.

Очаква се кризата в Украйна да бъде основна тема на предвидените в рамките на форума двустранни срещи - между Байдън и Порошенко, Порошенко и Меркел, Кери и Лавров, Кери и Зариф.

Очаква се в Мюнхен да бъдат засегнати и други проблеми на сигурността като преговорите за иранската ядрена програма и обстановката в Сирия и Ирак, където групировката "Ислямска държава" контролира големи територии, а САЩ се опитват да я отблъснат с въздушни удари с помощта на съюзници. Сред водещите теми ще бъде и "вносът на джихад" в Европа - проблемът за сигурността, която представляват европейски граждани, които са се върнали в страните от ЕС, след като са воювали в Сирия и Ирак, или лица, които планират атентати в европейски страни от името на "Ислямска държава" или Ал Каида, както направиха тримата атентатори от Париж - братята Куаши и Амеди Кулибали.

Очаква се на форума в Мюнхен иранският външен министър да се срещне с колегите си от шесторката по ядрената програма на Иран (петте постоянни членове на Съвета за сигурност и Германия), за да се опитат да деблокират преговорите.

Също така Ангела Меркел би могла да използва повода на конференцията в Мюнхен, за да засвидетелства амбициите на европейския икономически гигант Германия да се ангажира по-активно на международната сцена, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?