Световните медии: България посече финансовия министър

"България посече финансовия министър". Под това заглавие американският вестник "Уолстрийт Джърнъл" отразява предприетите от премиера Бойко Борисов промени в правителството и масовите протести, залели страната.

Бизнес изданието коментира, че България е уволнила министъра на финансите след демонстрациите през почивните дни срещу цените на електроенергията, в които се включиха десетки хиляди и засилиха натиска върху правителство. Вестникът отбелязва още, че Дянков е спечелил уважението на финансовите пазари за предприемането на болезнени реформи, но е приет противоречиво в България като "фискален ястреб".

"Уолстрийт джърнъл" посочва, че новината е изненадала анализаторите. Изданието добавя, че не само протестите, но и корупционни скандали "драматично са подкопали обществената подкрепа за провежданата от кабинета политика“.

"Придържайки се към строги финансови мерки, България беше един от светлите финансови примери в ЕС на фона на други икономики в района като Унгария и Румъния, които пострадаха от тежка рецесия и политическа нестабилност“, пише "Уолстрийт джърнъл". "Но анализатори предупредиха, че премахването на Дянков, най-видният технократ в кабинета, вероятно вещае промяна към по-популистка икономическа политика преди парламентарните избори през юли“, добавя изданието.

Агенция Блумбърг също подчертава, че Дянков е бил хвален от ЕС и МВФ за това, че е успял да обуздае публичните разходи.

Информационната агенция на Дау Джонс отбелязва, че той е работел в Световната банка от 1995 до 2009 г. и е уважаван от финансовите пазари заради предприетите болезнени реформи, за да успокои инвеститорите.

Протестите може да се изродят в неконтролируемо насилие

Франс прес отбелязва, че това са първите спонтанни масови протести от края на комунизма, които не са организирани от партия. Според политолози има голям риск тези протести да се изродят в неконтролируемо насилие, допълва агенцията, визирайки инцидентите по време на вчерашния протест в София.

"Демонстрациите, които започнаха като протести срещу високите сметки за ток през януари, прераснаха в масово недоволство от неспособността на правителството да се справи с широко разпространената корупция и с монополите. Протестите се случват само пет месеца преди следващите парламентарни избори и сриват одобрението на дясното правителство на Бойко Борисов, което сега има около 22% подкрепа – колкото опозиционната Социалистическа партия“, обяснява Франс прес.

Асошиейтед прес пише, че освобождаването на Дянков идва в момент, в който дясноцентристкото българско правителство губи доверието на обществото, няколко месеца преди парламентарните избори.

Агенцията отбелязва, че премиерът не е обяснил подробно мотивите за тези промени, които ще бъдат предложени за одобрението на парламента по-късно тази седмица.

Икономическа стабилност за сметка на жизнен стандарт

Ройтерс също акцентира, че Дянков строго е контролирал разходите в най-бедната страна членка на ЕС и че е освободен от поста в момент, в който премиерът Борисов се опитва да спечели по-голяма подкрепа за себе си и за своята партия преди парламентарните избори през юли.

Ройтерс припомня постигнатото от Дянков за намаляване на бюджетния дефицит, за което е спечелил признание в ЕС. Но в България икономическата стабилност в последните години бе за сметка на жизнения стандарт, пише Ройтерс и добавя, че средната заплата в страната е 460 долара на месец.

Уволнението може да подобри имиджа на кабинета без големи промени в политиката

ДПА коментира, че фискалната политика на Дянков беше одобрявана от повечето европейски партньори на България, но припомня, че когато през 2007 г. България стана пълноправен член на ЕС, българите са се надявали, че техният жизнен стандарт ще се подобри, а страната остава най-бедната в блока. ДПА също пише, че Дянков е бил непопулярен в страната заради своята откровеност и безцеремонност и добавя, че неговото уволнение може да подобри имиджа на правителството и без големи промени в политиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?